Ασιατικό Κουνούπι τίγρης.
Πως μοιάζει το κουνούπι τίγρης;
Το ασιατικό κουνούπι τίγρης έχει την επιστημονική ονομασία Aedes Αlbopictus. Χαρακτηριστικά του είναι το έντονο μαύρο με τις λευκές λωρίδες. Επίσης έχει ασπρόμαυρα πόδια και ασπρόμαυρο ριγωτό σώμα. Οι ρίγες στην εμφάνισής του είναι παρόμοιες με αυτές της τίγρης για αυτό και το ονομάζουμε έτσι.
Ομοταξία: Έντομα
Τάξη: Δίπτερα
Οικογένεια: Culicidae
Γένος: Αηδής
Είδος: Aedes Αlbopictu
Προέλευση και διάδοση Ασιατικού Κουνουπιού
Το κουνούπι τίγρης είναι ενδημικό στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Ασίας. Έπειτα με την ανάπτυξη του εμπορίου και των μετακινήσεων, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει εισβάλει σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Ειδικότερα το κουβαλούν πολλές φορές τα μεταχειρισμένα ελαστικά επειδή κατακρατούν την υγρασία αλλά και διακοσμητικά μπαμπού. Επίσης είναι πολύ επεκτατικό είδος κουνουπιού. Είναι φοβερά ενοχλητικό γιατί τσιμπάει με έντονο ρυθμό και έχει μεγάλη υγειονομική σημασία γιατί κουβαλάει πολλές μολυσματικές ασθένειες. Έχει πλέον εγκατασταθεί για τα καλά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Στην Ασία ζει κυρίως σε δάση σε κοιλότητες δέντρων. Αντιθέτως στην Ευρώπη το ασιατικό κουνούπι τίγρης έχει εγκατασταθεί και στις πόλεις. Έτσι το ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ένα σημαντικό παράσιτο και προκαλεί μεγάλη ενόχληση.
Συνήθειες και αναπαραγωγή ασιατικού κουνουπιού τίγρης.
Χρειάζεται μικρές εστίες νερού για να αναπτυχθεί. Πετά και τρώει την μέρα, αναπαύεται τη νύχτα σε φυλλωσιές και τοίχους. Επιπροσθέτως το κουνούπι τίγρης δε πετά πολύ μακριά. Σπάνια φτάνει τα 500 μέτρα από εκεί που ζει. Συνήθως κινείται εντός 100 μέτρων. Επίσης το κουνούπι τίγρης μπορεί να δώσει πολλές γενιές το έτος, τρέφεται με ανθρώπινο αίμα για να γεννήσει τα αυγά του, αλλά και με αίμα άλλων θηλαστικών και πτηνών. Σύμφωνα με το Conops τα αβγά τα αφήνει στα τοιχώματα δεξαμενών νερού ή αντικειμένων βυθισμένα στο νερό και έχουν αντοχή στην ξηρασία για πολλούς μήνες. Ακόμη οι προνύμφες του μεγαλώνουν σε μικρές εστίες νερού, όπως δοχεία γλαστρών, κοιλότητες δένδρων ή ελαστικά οχημάτων. Τέλος τα ενήλικα θηλυκά του κουνουπιού τίγρης είναι αυτά που τσιμπούν κατά την ημέρα για λήψη αίματος.
Τα ασιατικά κουνούπια τίγρης τσιμπούν στις περιοχές των αστραγάλων και των γονάτων. Ακόμη προτιμάει να τσιμπάει τους ξενιστές του σε εξωτερικούς χώρους παρά στο σπίτι. Μετά από κάθε γεύμα αίματος και αφού ωριμάσουν τα αυγά τους (χρειάζονται 2-3 ημέρες) τα θηλυκά αναζητούν κατάλληλες εστίες ανάπτυξης των προνυμφών τους. Επιπλέον ένα θηλυκό κουνούπι τίγρης μπορεί να γεννήσει έως 300 με 350 αυγά ανά θηλυκό στη ζωή του. Τέλος σε χώρες όπως η Ελλάδα το χειμώνα διαχειμάζει στο στάδιο του αυγού.
Βιολογικός κύκλος ασιατικού κουνουπιού τίγρης.
Το ασιατικό κουνούπι τίγρης περνάει τα εξής στάδια κατά την ανάπτυξη του : το αβγό, το στάδιο της προνύμφης, τη νύμφη και τέλος το ακμαίο, δηλαδή το ενήλικο έντομο. Επίσης το στάδιο της προνύμφης στο κουνούπι τίγρης διαρκεί 5-10 ημέρες και της νύμφης σε 2-3 ημέρες. Επιπροσθέτως τα θηλυκά ζουν 2-3 μήνες. Αντιθέτως τα αρσενικά ζουν λιγότερο γύρω στους 1-2 μήνες. Εκτός από το στάδιο της ενηλικίωσης όλα τα υπόλοιπα στάδια τα ζουν κοντά στο νερό.
Πόσο επικίνδυνο είναι; Ασθένειες που μεταφέρει το Κουνούπι Τίγρης
Είναι σημαντικός φορέας πολλών ιογενών παθογόνων. Συγκεκριμένα μεταδίδει διάφορες ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, δάγκειος πυρετός, ιός Ζίκα, εγκεφαλίτιδα του Σαιντ Λούις, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και ιού του δυτικού Νείλου, καθώς του του ιού Chikungunya και διάφορα νηματώδη παράσιτα που προκαλούν φιλαρίαση.
Τσιμπήματα από Κουνούπι Τίγρης.
Το τσίμπημα του κουνουπιού τίγρης αφήνει ερυθρότητα και έντονη φαγούρα. Επίσης μπορεί να καταφέρει πολλαπλά τσιμπήματα σε μια έφοδο για αυτό ενοχλεί πάρα πολύ. Να σημειώσουμε ότι τα θηλυκά τσιμπάνε γιατί χρειάζονται το αίμα για να παράγουν τα αυγά τους. Αντιθέτως τα αρσενικά τρώνε μόνο νέκταρ. Το κουνούπι τίγρης τσιμπάει περισσότερο σε εξωτερικό χώρο. Επίσης προτιμά την ημέρα ενώ τη νύχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αναπαύεται. Τέλος τσιμπάει αρκετούς ξενιστές και ανθρώπους και ζώα για αυτό μπορεί να μεταφέρει εύκολα ασθένειες στον άνθρωπο.
Ποιοι έλκουν τα κουνούπια; Γιατί άλλους τους τσιμπάνε και άλλους όχι.
Τα κουνούπια καταλαβαίνουν τη παρουσία του ανθρώπου και των λοιπών ξενιστών από το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε. Επίσης από τις μυρωδιές του δέρματος μας. Γιατί όμως κάποιους τους τσιμπάνε περισσότερο από άλλους;
Μελέτες έχουν βρει ότι η ομάδα αίματος Ο είναι δυο φορές πιο ελκυστική από την ομάδα αίματος Α. Επίσης η ομάδα αίματος Β είναι κάπου στη μέση.
Επιπροσθέτως τα κουνούπια καταλαβαίνουν το CO2 από 48 μέτρα μακριά. Για αυτό όσο περισσότερο διοξείδιο εκπνέουμε τόσο πιο ελκυστικοί είμαστε. Οι πιο μεγαλόσωμοι άνθρωποι εκπνέουν περισσότερο διοξείδιο.
Το χρώμα των ρούχων που φοράμε μπορεί να τα έλκει περισσότερο. Συγκεκριμένα το μαύρο, μπλε και κόκκινο λέγεται πως έλκει περισσότερο τα κουνούπια γενικά.
Ομοίως το γαλακτικού οξύ, το ουρικό οξύ, ο ιδρώτας που εκκρίνουμε μπορεί να έλξει τα κουνούπια.
Επίσης η θερμότητα του δέρματος μας. Όσο θερμότερος κάποιος τόσο πιο ελκυστικός για τα κουνούπια.
Κάποια βακτήρια κάποιων ανθρώπων τα έλκουν επίσης περισσότερο από άλλα.
Τέλος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες είναι πιο ελκυστικές λόγω του περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα και των λοιπών ουσιών και ορμονών που αναδύει το σώμα που εγκυμονεί.
Μέτρα πρόληψης για το ασιατικό κουνούπι τίγρης.
- Απομακρύνουμε το νερό από τις γλάστρες μας επιθεωρούμε και κρατάμε στεγνά . Διότι οποιαδήποτε συγκέντρωση νερού μπορεί να φιλοξενήσει κουνούπια.
- Κλαδεύουμε, αραιώνουμε και καθαρίζουμε τα φυτά.
- Απομακρύνουμε δοχεία νερού και αντικείμενα όπως παλιά ελαστικά, λεκάνες, μπουκάλια, βαρέλια, πιθάρια, ανοιχτούς σωλήνες, σιντριβάνια, πηγάδια και ότι μπορεί να κρατήσει νερό.
- Επισκευάζουμε βρύσες που στάζουν.
- Αντικαθιστούμε σπασμένους σωλήνες.
- Καλύπτουμε αγωγούς εξαερισμού βόθρων κατάλληλες σίτες.
- Καθαρίζουμε τα λούκια
- Ποτίζουμε νωρίς το πρωί για να στεγνώσει κατά τη διάρκεια της ημέρα.
- Χρησιμοποιούμε σίτες
- Ρούχα που καλύπτουν περισσότερο μέρος του δέρματος μας.
- Αντικουνουπικές λοσιόν.
- Εντομοκτόνα, φιδάκια
- Ηλεκτρικές εντομοπαγίδες
- Ανεμιστήρας, κλιματιστικό.
Απεντόμωση για το κουνούπι τίγρης
Την απεντόμωση του κουνουπιού τίγρης την επιτυγχάνουμε με εντομοκτόνα, με καθολική εφαρμογή. Δηλαδή συνολική διαβροχή των επικίνδυνων επιφανειών ώστε να ελέγξουμε τον πληθυσμό. Συγκεκριμένα εφαρμόζουμε ψεκασμό ή ψυχρή εκνέφωση. Επίσης τα βιοκτόνα πρέπει να έχουν έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να έχουν άδεια για χρήση σε κατοικημένες περιοχές.
Την Απεντόμωση για το κουνούπι τίγρης στην Αdvance Services την κάνουμε συνήθως με χημικό τρόπο, με υπολειμματικούς ψεκασμούς με κατάλληλα βιοκτόνα. Έτσι η Αdvance Services, εταιρία απεντομώσεων και απολυμάνσεων με έδρα την Αθήνα, αναλαμβάνει να σας λύσει το πρόβλημα με το κουνούπι τίγρης αποτελεσματικά και υπεύθυνα. Επιπροσθέτως διαθέτουμε τη τεχνογνωσία την εμπειρία και τα κατάλληλα μηχανήματα.
Ο τρόπος που εργαζόμαστε για τη καταπολέμηση του κουνουπιού τίγρης αλλά και των υπολοίπων παρασίτων είναι:
- Επιθεώρηση. Ένας τεχνικός μας επιθεωρεί το χώρο εσωτερικά και εξωτερικά για να εντοπίσει τη προσβολή.
- Επιλέγουμε τον κατάλληλο τρόπο απεντόμωσης για τη περίπτωση σας στις περιοχές εκείνες και στα σημεία που κρίνονται απαραίτητα.
- Δίνουμε συμβουλές αποκλεισμού και απώθησης και προτείνουμε τρόπου για να αποτρέψετε μελλοντική προσβολή.
ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΤΙΓΡΗΣ; ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΑDVANCE SERVICES
211 4106126