Ψύλλοι

ψυλλοιOι ψύλλοι είναι μικρά, άπτερα έντομα, καφέ ή κοκκινωπού χρώματος. Έχουν επίπεδο ανθεκτικό σώμα με μακριά πισινά πόδια. Οι ψύλλοι τρέφονται με αίμα που απομυζούν από ζώα και πουλιά, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι ψύλλοι μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλα άλματα αναλογικά με το μέγεθός τους. Παρόλα αυτά οι ψύλλοι δεν μετακινούνται και δεν ταξιδεύουν μακρινές αποστάσεις, αλλά παραμονεύουν και πηδούν σε διερχόμενο ζώο, στο οποίο παραμένουν μέχρι να απομακρυνθούν. Χωρίς ξενιστή, οι ενήλικες ψύλλοι ζουν μέχρι 2 εβδομάδες.

Υπάρχουν πολλά είδη ψύλλων. Κάθε  ένα είδος προτιμά έναν συγκεκριμένο ξενιστή ζώο, αλλά στη περίπτωση απουσίας των ξενιστών της προτίμησης τους μπορεί οι ψύλλοι μπορούν να τραφούν για λίγο και με κάποια άλλα θερμόαιμα ζώα συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. O «ψύλλος της γάτας» (Ctenocephalides felis) είναι το πιο συνηθισμένο είδος και αυτό που συνήθως απαντάται σε γάτες, σκύλους και μέσα σε οικίες. Είναι αυτό που μας απασχολεί περισσότερο.

Ψύλλοι, Βιολογικό κύκλος

Τα στάδια ζωής του ψύλλου είναι: αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικος ψύλλος, η διάρκεια του σταδίου εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος καθώς και τη διαθεσιμότητα τροφής. Μόνο οι ενήλικες ψύλλοι τρέφονται με αίμα για να επιβιώσουν και για την παραγωγή των αυγών. οι ενήλικες ψύλλοι περνούν τον περισσότερο χρόνο τους πάνω στα ζώα, όπου εναποθέτουν και τα αυγά τους. Τα αυγά πέφτουν από τα ζώα άρα στα πρώτα στάδια της ζωής τους οι ψύλλοι βρίσκονται στο περιβάλλον του ζώου ως αυγά και ως προνύμφες, στα σημεία όπου το ζώο αναπαύεται ή  ζει ή περνάει τον περισσότερο χρόνο του.

Τα αυγά εκκολάπτονται σύντομα σε  10-15  και οι προνύμφες που μοιάζουν με μικρά σκουληκάκια μένουν κρυμμένες σε χαλιά, κάτω από έπιπλα και σε άλλες κρυφά σημεία. Μετά από λίγες ημέρες μετατρέπονται σε νύμφες μέσα σε κουκούλια που κατασκευάζουν. Από αυτό το στάδιο σε μερικές ημέρες ανάλογα τη θερμοκρασία βγαίνουν οι ενήλικες ψύλλοι. Οι νύμφες όσο είναι στα κουκούλια είναι ανθεκτικές στα εντομοκτόνα, ως εκ τούτου ακόμη και μετά από μια εφαρμογή απεντόμωσης μπορεί να βγαίνουν νέοι ενήλικες ψύλλοι. Η έξοδος των ενήλικων ψύλλων από τα κουκούλια διεγείρεται από την κίνηση, των ζώων στο χώρο, αντιλαμβάνονται κυρίως τους κραδασμούς. Οι ενήλικες ψύλλοι αναζητούν κατευθείαν ζώα για να
τραφούν.

Oι ψύλλοι αν δεν υπάρχει ξενιστής της προτίμησής τους είναι μεγάλο πρόβλημα. Όταν ένα κατοικίδιο πεθάνει οι ψύλλοι ψάχνουν άμεσα ζώο να τραφούν. Οι ψύλλοι στα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης μπορούν να εμφανιστεί κάποιο ζώο μέχρι ένα έτος. όταν ξαναυπάρξει ζώο, τότε οι ψύλλοι μπορούν να συνεχίσουν την ανάπτυξη τους και να γίνουν ενήλικα.

Οι ψύλλοι και η υγειονομική τους σημασία

Το τσίμπημα του ψύλλου  στον άνθρωπο προκαλεί ένα πολύ δυνατό τοπικό ερεθισμό καθώς και έντονη φαγούρα και πόνο. Συνήθως ο ψύλλος μας φτάνει να μας τσιμπήσει μέχρι τους μηρούς. Οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική΄΄η αντίδραση και σοκ σε άτομα με ευαισθησία. Η αντίδραση του δέρματος μπορεί να εμφανισθεί μέσα σε λεπτά ή ακόμα και ώρες οι μέρες μετά.

Οι ψύλλοι μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες, όπως o ενδημικός τύφος και η πανώλη (με ξενιστές τρωκτικά). Κατά τον ΕΟΔΥ έχουν παρουσιαστεί περιστατικά ενδημικού τύφου  και στην Ελλάδα, ενώ πανώλη δεν έχει καταγραφεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Oι ψύλλοι των γάτων και των σκύλων αποτελούν ξενιστές διάφορων εντερικών παρασίτων  για γάτες, σκύλους και τρωκτικά.  Όταν τα ζώα καταπίνουν τους ενήλικες ψύλλους που περιέχουν αυτά τα παράσιτα αυτά εγκαθίστανται στα έντερα τους.

Ψύλλοι. Μέτρα καταπολέμησης.

Η καταπολέμηση των ψύλλων πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα στα ζώα με αμπούλες που μας δίνει ο κτηνίατρος και με εφαρμογές στον περιβάλλοντα χώρο, στα σπίτια ή σε εξωτερικούς χώρους.

Οι εφαρμογές πρέπει να γίνουν σε όλα τα μέρη όπου μπορούν να υπάρχουν ψύλλοι κάθε σταδίου. Oι ενήλικες βρίσκονται στα ζώα, ενώ οι προνύμφες και οι νύμφες βρίσκονται στο περιβάλλον.

Στα κατοικίδια ζώα ο έλεγχός πρέπει να είναι συχνός τους για ψύλλους.  Δίδεται αγωγή σε αμπούλα ή χάπι κατόπιν συνεννόησης  με τον κτηνίατρο και τις οδηγίες του. Βοηθάει το βούρτσισμα του ζώου με ειδική βούρτσα και τακτικό μπάνιο.

Στο περιβάλλον:

1.Καθαρισμός στου χώρους που αναπαύονται τα ζώα. Η ηλεκτρική σκούπα βοηθάει πολύ. Χρήση καυτού νερού,  σαμπουάν για ζώα με αντιψυλλικό εντομοκτόνο ή στεγνό καθάρισμα, σιδέρωμα ή πέταμα των σκεπασμάτων του ζώου. Πλύσιμο τους συχνά. Καθαρισμός  επιφανειών, σε ρωγμές και σχισμές στο πάτωμα και κατά μήκος των τοίχων. Σχολαστικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα κάθε μέρα για  μια εβδομάδα, ιδιαίτερα εκεί που αναπαύονται τα ζώα. Ηλεκτρική σκούπα σε πάτωμα, μοκέτες, χαλιά, σε όλα τα έπιπλα με κάλυμμα, όπως καναπέδες, ντουλάπες, κάτω από έπιπλα.

Τα χαλιά ιδιαίτερα μπορεί να περιέχουν ψύλλους σε διάφορα στάδια. Πολλές φορές σκούπισμα των χαλιών με ηλεκτρική και απόρριψη της σακούλας της ηλεκτρικής σκούπας αμέσως μετά το σκούπισμα.  Τη τυλίγουμε άμεσα μέσα σε καλά κλεισμένη πλαστική σακούλα και τη πετάμε κάδο απορριμμάτων έξω στο δρόμο. Κάποια από τα αυγά σίγουρα θα επιβιώσουν και θα εκκολαφθούν στη συνέχεια. Εφαρμογές βιοκτόνων στο χώρο, σε επιφάνειες και σε σημεία όπου μπορεί να κρύβονται ψύλλοι, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου αναπαύονται ή περνούν χρόνο τα κατοικίδια ζώα. Την εφαρμογή των βιοκτόνων καλό είναι να γίνεται μόνο από τον υπεύθυνο επιστήμονα.

Πριν την εφαρμογή εντομοκτόνων καλός καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα ή ατμό.
Μετά την εφαρμογή μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν ψύλλοι για 2 εβδομάδες ή περισσότερο, καθώς τα εντομοκτόνα σκευάσματα δεν σκοτώνουν τις νύμφες στα κουκούλια, από όπου βγαίνουν οι ενήλικες ψύλλοι (εβδομάδες ή και μήνες μετά την εφαρμογή). Θα πρέπει να συνεχίζεται το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και μετά την εφαρμογή. Μπορεί να χρειασθεί να επαναληφθούν οι εφαρμογές με εντομοκτόνο 2-3 φορές. Ο αριθμός και η συχνότητα των εφαρμογών καθορίζεται από την εμφάνιση ενήλικων ψύλλων  2-4 εβδομάδες  μετά την πρώτη εφαρμογή.

Σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι απαραίτητη η εφαρμογή εντομοκτόνων, εκτός εάν εντοπίζονται μεγάλοι πληθυσμοί ψύλλων. Εάν τα κατοικίδια ζώα περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε εξωτερικό χώρο, μπορεί να χρειασθεί να ληφθούν μέτρα στους χώρους όπου τα ζώα αναπαύονταιή παιρνούν το χρόνο τους. Ο καθαρισμός του εξωτερικού χώρου συνίσταται σε περιποίηση κήπου, κοπή των χορταριών, απομάκρυνση οργανικών υπολειμμάτων από τα παρτέρια και σκουπιδιών.

Υπάρχουν στο εμπόριο κάποιες παγίδες για ψύλλους μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες.

Ψύλλοι Απεντόμωση.

Η καταπολέμηση των ψύλλων και η  Απεντόμωση από την advance εντός σπιτιών και κτιρίων γίνεται συνήθως με χημικό τρόπο, με υπολειμματικούς ψεκασμούς με κατάλληλα βιοκτόνα. Η Αdvance Services εταιρία απεντομώσεων και απολυμάνσεων με έδρα την Αθήνα αναλαμβάνει να σας λύσει το πρόβλημα με τους ψύλλους αποτελεσματικά και υπεύθυνα.

Ο τρόπος που εργαζόμαστε για τη καταπολέμηση των ψύλλων αλλά και των υπολοίπων παρασίτων είναι:

  • Επιθεώρηση. Ένας τεχνικός μας επιθεωρεί το χώρο εσωτερικά και εξωτερικά για να εντοπίσει τη προσβολή.
  • Επιλέγεται ο κατάλληλος τρόπος απεντόμωσης για τη περίπτωση σας στις περιοχές εκείνες και στα σημεία που κρίνονται απαραίτητα.
  • Δίνονται συμβουλές αποκλεισμού και τρόποι για να αποτραπεί μελλοντική προσβολή.

 

 

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΨΥΛΛΟΥΣ;  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΑDVANCE SERVICES 211 4106126