Κατσαρίδα
Η κατσαρίδα είναι έντομο που ανήκει στη τάξη: Βλαττοειδή (Blattodea, Blattaria).
Υπάρχουν περίπου 3.500 είδη κατσαρίδων στην Ελλάδα υπάρχουν γύρω στα είκοσι αλλά περισσότερο από όλα μας απασχολούν 3 είδη.
Κατσαρίδα , Περιγραφή
Το χρώμα της κατσαρίδας ποικίλλει από ωχρό καστανό έως και σκούρο. Μπορεί να φέρει σημάδια και σημεία. Το μήκος της στο είδο Blaberus giganteus μπορεί να φτάσει έως τα 8 εκατοστά. Ενώ το είδος Nocticola μπορεί να φτάσει μόνο τα 2 χιλιοστά. Το σώμα της κατσαρίδας είναι οβάλ. Τα στοματικά μόρια της είναι μασητικού τύπου. Φέρει στο κεφάλι δυο μακριές αρθρωτές κεραίες. Μπορεί να είναι πιο μεγάλες από το σώμα της. Έχει καλά αναπτυγμένα σύνθετα μάτια.
Τα πόδια της της επιτρέπουν να τρέχει πολύ γρήγορα. Έχει δυο ζευγάρια φτερά τα (ψευδέλυτρα) που είναι δερματοειδή και τα πίσω που είναι μεμβρανώδη με νεύρα και λειτουργικά.
Κατσαρίδα, Ιστορία και προέλευση
Η κατσαρίδα προέρχεται από τη Λιθανθρακοφόρο περίοδο, 300-350 εκατομμύρια χρόνια πριν. Είναι ίσως από τα πιο πρωτόγονα έντομα. Πολύ ανθεκτικά έντομα επιβιώνουν σε διαφορετικής συνθήκες από ψυχρές έως πολύ θερμές. Οι τροπικές κατσαρίδες είναι μεγαλύτερες.
Κάποια ήδη διαθέτουν μια κάποια κοινωνική δομή που περιλαμβάνει κοινή φωλιά και ανταλλαγή πληροφοριών.
Κατσαρίδα και γεωγραφική εξάπλωση
Συνηθίζουν να ζουν σε μέρη που αποσυντίθεται οργανική ύλη. Υπάρχουν όμως είδη που ζουν σε χαμηλή βλάστηση ή άλλα που ζουν στην έρημο και άλλα που ζουν κοντά στο νερό. Κάποια είδη ζουν σε φωλιές άλλων ζώων ή κρύβονται τη νύχτα στη γη. Η κατσαρίδα που μας απασχολεί συνήθως βέβαια η Americana κρύβεται στα φρεάτια.
Οι κατσαρίδες βρίσκονται παντού στη γη εκτός από τους πόλους και τα μεγάλα υψόμετρα.
Η κατσαρίδα που μας απασχολεί στην Ελλάδα:
Periplaneta americana,
Blattella germanica
Blatta orientalis Linnaeus
Γερμανική κατσαρίδα
Η γερμανική κατσαρίδα, ή ψιλό κατσαριδάκι, έχει μήκος σώματος μικρό γύρω στο 1,3-1,6cm. Χρώμα ανοιχτό καστανό με δύο κίτρινες λωρίδες στον θώρακα. Δεν πετάνε. Η γερμανική κατσαρίδα είναι πολύ ανθεκτική. Δε ζει στα φρεάτια, μεταφέρεται με κούτες, σακούλες, σκουπίδια. Τα θηλυκά παράγουν 4-8 κάψες στη ζωή τους, ο καθένας μπορεί να έχει 30-40 αυγά. Ο βιολογικός της κύκλος είναι 6-9 μήνες. Η γερμανική κατσαρίδα προσβάλει πάρα πολύ της οικίες. Τη βρίσκουμε περισσότερο σε κουζίνα μπάνιο. Αναπαράγεται ταχέως. Είναι πολύ ανθεκτική στα ψεκαστικά υγρά.
Ανατολική κατσαρίδα
Το μήκος της φτάνει τα 2,5cm. Χρώμα σκούρο καστανό σκούρο έως μαύρο γυαλιστερό. Το αρσενικό πετάει 2-3 μέτρα. Έχει κύκλο ζωής 1 - 1,5 χρόνο. Τα θηλυκά παράγουν μέχρι 8 κάψες στη ζωή τους , κάθε κάψα εριέχει 14-16 αυγά. Πολλαπλασιάζεται και αυτές με ταχύς ρυθμούς. Χρειάζεται θερμοκρασίες μεταξύ 20ᴼC και 29ᴼC. Επιβιώνει και σε εξωτερικούς χώρους. Εισβάλει μέσω φρεατίων, σχισμών, ρωγμών, ανοιγμάτων. Τρέφεται με άμυλο και αποσυντιθέμενη οργανική ύλη. Είναι νυχτόβια και προτιμά ζεστά και υγρά σημεία.
Αμερικάνικη κατσαρίδα
Είναι η μεγαλύτερη κατσαρίδα που μας απασχολεί. Το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 5 cm. Το χρώμα της είναι καστανοκόκκινο. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Μπορεί να πετάει και να εκτελεί ψευτοπτήσεις, είναι περισσότερο αιωρήσεις στον αέρα, μέχρι και 100 μέτρα. Έχει κύκλο ζωής 1-1,5 χρόνο. Τα θηλυκά παράγουν 6 περίπου κάψες στη ζωή τους. Ένα θηλυκό μπορεί να δώσει 150-200 αυγά. Τη συναντάμε σε υπονόμους, υπόγεια, σπίτια, σχισμές, ρωγμές. Προτιμά υγρά και ζεστά μέρη. Τρέφεται με αμυλούχες τροφές και οργανική ύλη σε σήψη.
Κατσαρίδα - Βιολογία
Η κατσαρίδα ως επί το πλείστων είναι εδαφοβοβική δηλαδή δε πλησιάζει στο χώμ. Είναι νυχτόβια και δΤη μέρα κρύβεται στα σιφώνια ή σε σχισμές ρωγμές, πίσω από έπιπλα ή ηλεκτρικές συσκευές. Προτιμούν αυξημένη ζέστη και υγρασία. Παρουσιάζουν απλές μορφές κοινωνικής ζωής. Η κατσαρίδα είναι παμφάγο. Δε κυνηγάει όμως. Μερικά είδη επιβιώνουν πολλές ημέρες πείνας και δίψας. Η Perplaneta americana αντέχει 42 μέρες χωρίς τροφή και νερό. Με νερό μόνο μπορούν να επιβιώνουν μερικούς μήνες.
Πολλά έντομα, πουλιά και άλλα σπονδυλωτά τρώνε κατσαρίδες. Η κατσαρίδα προσπαθεί να διαφύγει τότε πετώντας ή τρέχοντα. Υπάρχουν είδη που εκκρίνουν απωθητικές ουσίες.
Κατσαρίδα και Αναπαραγωγή
Η κατσαρίδα αντί για αυγό εναποθέτει ολόκληρη κάψα. Η κάψα μπορεί να κάνει μερικές ώρες να ωριμάσει. Η θήκη περιέχει γονιμοποιημένα αυγά. Ο αριθμός τους ποικίλλει ανάλογα με το είδος σε 30-40 αυγά.
Τα περισσότερα είδη αποθέτουν τις κάψες με τα γονιμοποιημένα αυγά και μετά συμβαίνει η εκκόλαψη. Μετά την εκκόλαψη ξεκινούν τα 3 νυμφικά στάδια.
Στο είδος κατσαρίδας Pycnoscelis surenamensis παρατηρούμε πάντοτε παρθενογενετική ανάπτυξη όπως και σε μερικά άλλα είδη.
Τα βλαττοειδή είναι ημιμετάβολα. Δεν ξεκινούν από σκουληκάκια και δεν νυμφεύονται σε κουκούλια. Καθώς αναπτύσσονται, μπορεί να πάρει και τέσσερις μήνες να ενηλικιωθούν, δε χωρούν στον εξωσκελετό του και συμβαίνει η έκδυση (αφήνουν τον προηγούμενο εξωσκελετό και δημιουργούν νέο και σιγά σιγά οι νύμφες πλησιάζουν την ενηλικίωση.
Οι κατσαρίδες χρησιμοποιούν φερομόνες για να έλξουν τους συντρόφους τους. Τα αρσενικά προσπαθούν να έλξουν τα θηλυκά με τη στάση του σώματος. Η κατσαρίδα ζευγαρώνουν κολλώντας τα γεννητικά του όργανα ενώ τα σώματα του κοιτούν σε αντίθετη φορά.
Η κατσαρίδα ζει ένα χρόνο και το θηλυκό μπορεί να παράγει έως και οκτώ κάψες στη ζωή του και 300 με 400 απογόνους. Κάποια είδη και πολλούς περισσότερους.
Η περίφημη ανθεκτικότητα της κατσαρίδας
Είναι πολύ σκληρά και ανθεκτικά έντομα. Μπορούν να επιβιώσουν πάνω από ένα μήνα χωρίς τροφή νερό. Κάποια ήδη αντέχουν χωρίς αέρα για 45 λεπτά.
Λέγεται ότι είναι οι μόνες που θα επιβιώσουν σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Πράγματι έχουν πολύ υψηλότερη αντοχή στην ακτινοβολία από τα σπονδυλωτά, με θανατηφόρα δόση 6- 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται να σκοτώσει άνθρωπο. Όμως και άλλα έντομα όπως η μύγα των φρούτων είναι εξίσου ανθεκτική.
Η κατσαρίδα αντέχει στην ακτινοβολία γιατί τα κύτταρά της δε διαιρούνται πολλές φορές. 'Όμως η παρατεταμένη ραδιενέργεια στο τέλος θα την σκότωνε. Αν επιβιώσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο θα είναι γιατί τεράστιοι πληθυσμοί ζουν στα έγκατα της γης μέσα σε τσιμεντένιους αγωγούς και εκεί δε θα έφτανε η ραδιενέργεια.
Κατσαρίδα και άνθρωπος
Η κατσαρίδα έχει συνδεθεί με βρωμιά και ασθένειες. Πράγματι μπορεί να είναι φορέας ασθενειών και παθογόνου φορτίου, μπορεί να αλλοιώνουν και να υποβαθμίζουν τα τρόφιμα και να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις στον άνθρωπο με τα νεκρά κύτταρα των εκδύσεων τους. Όμως υπάρχουν και είδη κατσαρίδας που δεν σχετίζονται με τη βρωμιά. υπάρχουν κατσαρίδες που σε κάποιες κοινωνίες είναι βρώσιμες και τρώγονται. Η Opistoblatia orientalis χρησιμοποιείται στη κινέζικη ιατρική. Κάποια ήσδη χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωο. Ιδιαίτερα η Gromphadorhina portentosa θεωρείται κατοικίδιο ζώο.
Κατσαρίδα Απεντόμωση.
Η Απεντόμωση της κατσαρίδας από την Αdvance Services εντός σπιτιών και κτιρίων γίνεται συνήθως με χημικό τρόπο, με υπολειμματικούς ψεκασμούς, νεφελοψεκασμούς με τα κατάλληλα βιοκτόνα σκευάσματα. Η Αdvance Services εταιρία απεντομώσεων και απολυμάνσεων με έδρα την Αθήνα αναλαμβάνει να σας λύσει το πρόβλημα με τις κατσαρίδες αποτελεσματικά και υπεύθυνα.
Ο τρόπος που εργαζόμαστε για τη καταπολέμηση της κατσαρίδας αλλά και των υπολοίπων παρασίτων είναι:
- Επιθεώρηση. Ένας τεχνικός μας επιθεωρεί το χώρο εσωτερικά και εξωτερικά για να εντοπίσει τη προσβολή.
- Επιλέγεται ο κατάλληλος τρόπος απεντόμωσης για τη περίπτωση σας στις περιοχές εκείνες και στα σημεία που κρίνονται απαραίτητα.
- Δίνονται συμβουλές αποκλεισμού και τρόποι για να αποτραπεί μελλοντική προσβολή.
ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ; ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΑDVANCE SERVICES 211 4106126