Κουνούπια

 

Κοινή ονομασία: Κουνούπι
Οικογένεια: Culicidae
Μέση διάρκεια ζωής: 2 - 6 μήνες

κουνούπιΚουνούπι. Λίγα έμβια όντα πάνω στη Γη προκαλούν την αντιπάθεια που προκαλούν τα κουνούπια. Η φαγούρα, τα ενοχλητικά δαγκώματα τους και η εκνευριστική παρούσα παρουσία τους μπορεί να καταστρέψουν ένα μπάρμπεκιου στην αυλή ή ακόμα και μια πεζοπορία στο δάσος. Έχουν μια ασυνήθιστη ικανότητα να καταλαβαίνουν άμεσα τις δολοφονικές προθέσεις μας, να πετούν κοντά μας άλλα να φεύγουν χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν από την επίθεση μας. Το βράδυ στ0 υπνοδωμάτιο μας, το επίμονο εκνευριστικό βουητό των φτερών τους μας κρατάει ξύπνιους κυνηγώντας τα γύρω γύρω στο δωμάτιο.

 

Μετάδοση ασθενειών

 

Πέρα από το ότι είναι άκρως ενοχλητικά, τα κουνούπια είναι φορείς μερικών από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες της ανθρωπότητας και νούμερο ένα εχθρός στη μάχη κατά των παγκόσμιων μολυσματικών ασθενειών. Οι ασθένειες που μεταδίδουν προκαλούν εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο με τεράστιες απώλειες κυρίως παιδιών και ηλικιωμένων στις αναπτυσσόμενες χώρες και υποανάπτυκτες χώρες.

Υπάρχουν περισσότερα από 3.000 είδη κουνουπιών, αλλά τα μέλη  τριών γενών φέρουν την κύρια ευθύνη για την εξάπλωση των περισσοτέρων ανθρώπινων ασθενειών. Τα Anopheles είναι το μόνο είδος που είναι γνωστό ότι μεταφέρει την ελονοσία. Μεταδίδουν επίσης φιλαρίαση (τη λέμε ακι ελεφαντίαση) και εγκεφαλίτιδα. Το είδος Culex μεταφέρει την εγκεφαλίτιδα, την φιλαρίαση και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τέλος το είδος Aedes( ασιατικό κουνούπι τίγρης) μεταδίδουν τον κίτρινο πυρετό, τον δάγκειο πυρετό και την εγκεφαλίτιδα.

Τα κουνούπια μεταδίδουν τις ασθένειες με διάφορους τρόπους. Στην περίπτωση της ελονοσίας, το θηλυκό κουνούπι μεταφέρει τα παράσιτα και τα μεταδίδει στον ξενιστή ενώ τρώει. Ομοίως μεταδίδει τον κίτρινο πυρετό και τον δάγκειο πυρετό. Καθώς γευματίζει από το μολυσμένο θύμα του, τότε ο ιός μπαίνει στο κουνούπι και μέσω του σάλιου του μολύνει το επόμενο θύμα.

 

κουνούπι τίγρηςΤσιμπήματα και απομύζηση

 

Τα κουνούπια καταλαβαίνουν το διοξείδιο του άνθρακα, τις μυρωδιές και τη θερμοκρασία του σώματος των θυμάτων τους. Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπάνε γιατί μόνο αυτά φέρουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό στη προβοσκίδα τους για τσίμπημα. Όταν δαγκώνουν με την προβοσκίδα τους, καρφώνουν δύο σωληνάκια σα στιλέτο στο δέρμα: το ένα για την έγχυση ενός ενζύμου που αναστέλλει την πήξη του αίματος, το άλλο για να ρουφήξει το αίμα του θύματος. Χρησιμοποιούν το αίμα ως πηγή πρωτεΐνης για να αναπαράγουν τα αυγά τους. Για κυρίως φαγητό, τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά τρώνε νέκταρ και άλλα φυτικά σάκχαρα.

 

Ο ρόλος τους στο Οικοσύστημα

 

Στο μόνο που βοηθούν το οικοσύστημα είναι ότι αποτελούν μια πηγή τροφής για χιλιάδες ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών, των νυχτερίδων, των λιβελλούλων και των βατράχων. Επιπλέον, οι άνθρωποι δεν είναι στην πραγματικότητα η πρώτη και κύρια επιλογή για τα περισσότερα κουνούπια που αναζητούν αίμα. Συνήθως προτιμούν άλογα, βοοειδή και πουλιά.

 

Μερικά δεδομένα για τα κουνούπια

 

Τα ενήλικα κουνούπια ζουν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και μπορούν να τσιμπήσουν μέρα και νύχτα.
Τα ενήλικα κουνούπια ζουν για περίπου 2 έως 4 εβδομάδες ανάλογα με το είδος, την υγρασία, τη θερμοκρασία και άλλους παράγοντες. Τα θηλυκά κουνούπια ζουν περισσότερο από τα αρσενικά κουνούπια.
Μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν ανθρώπους και ζώα για να πάρουν ένα γεύμα αίματος. Τα θηλυκά κουνούπια πρέπει να φάνε τουλάχιστον ένα γεύμα αίματος για να παράγουν αυγά. Μεταφέρουν όμως μικρόβια, όπως ιούς και παράσιτα, όταν δαγκώνουν μολυσμένους ανθρώπους και ζώα. Μόνο λίγα μολυσμένα κουνούπια ξεκινούν μια επιδημία σε μια κοινότητα που μπορεί να αφήσει χιλιάδες νεκρούς.

 

Βιολογικός κύκλος του κουνουπιού Anopheles

 

Ο βιολογικός κύκλος του κουνουπιού Anopheles είναι το αβγό, τη προνύμφη, τη νύμφη και τέλος το ακμαίο. Παρόμοιο βιολογικό κύκλο παρατηρούμε και στα υπόλοιπα είδη κουνουπιού.

Αυγά
Τα θηλυκά κουνούπια γεννούν 5-200 αυγά ένα-ένα απευθείας στο νερό. Τα αυγά επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού και δεν αντέχουν την ξηρασία.

Προνύμφες
Ζουν στο νερό. Βγαίνουν από αυγά κουνουπιών.
Οι προνύμφες Anopheles αναπνέουν χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα σιφώνια που τα έχουν στην κοιλιά τους.
Αλλάζουν το δέρμα τους τέσσερις φορές σε αυτό το στάδιο πριν γίνουν νύμφες.

Νύμφη
Οι νύμφες ζουν στο νερό. Δεν έχουν εξωτερικά στοματικά μέρη, επομένως δεν τρώνε σε αυτό το στάδιο.
Ακμαίο
Τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν ανθρώπους και ζώα. Θέλουν το αίμα για να παράγουν αυγά.
Τα αρσενικά κουνούπια Anopheles πετούν σε μεγάλα σμήνη, γύρω στο σούρουπο, και τα θηλυκά πετούν στα σμήνη για να ζευγαρώσουν.
Μετά το γεύμα με αίμα, τα θηλυκά κουνούπια ξεκουράζονται, χωνεύουν το αίμα και αναπαράγουν τα αυγά.
Μετά την ανάπτυξη των αυγών, το θηλυκό τα γεννά στις εστίες νερού.
Τα ενήλικα γενικά δεν πετούν περισσότερο από 1,2 μίλια (2 km) από τα ενδιαιτήματα των προνυμφών τους.
Τα βρίσκουμε σε σκοτεινές, προστατευμένες περιοχές για ξεκούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πρόληψη  για τα κουνούπια. Πως διώχνουμε τα κουνούπια από τον κήπο. 

 

απεντομωση κουνουπιωνΕλέγχουμε τις εγκαταστάσεις, τους κήπους και τα κτίρια για τυχόν συσσώρευση νερού τριγύρω.
Αφαιρέστε κάθε περιττή πηγή νερού και αποξηράνετε τις εστίες νερού.
Να αλλάζετε τουλάχιστον κάθε εβδομάδα το νερό σε βάζα λουλουδιών και πιατάκια με φυτά σε γλάστρες για να αποτρέψετε την αναπαραγωγή κουνουπιών. Τη χρήση πιάτων στις γλάστρες θα πρέπει να την αποφεύγουμε όποτε είναι δυνατόν.
Καλύπτουμε τα δοχεία που συγκρατούν νερό για να μην μπαίνουν τα κουνούπια.
Απορρίπτετε αντικείμενα που μπορούν να περιέχουν νερό, όπως άδεια κουτιά, δοχεία και ελαστικά.
Ποτίστε νωρίς το πρωί.
Επικοινωνήστε με εταιρείες απεντόμωσης να σας βοηθήσουν στον έλεγχο ή την πρόληψη των κουνουπιών.
Τοποθετήστε σίτες σε παράθυρα και πόρτες.
Χρησιμοποιήστε κουνουπιέρα για ύπνο εάν είναι απαραίτητο ειδικά για τα παιδάκια.
Εφαρμόστε αντικουνουπικό στο δέρμα σας σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.
Να φοράτε μακρυμάνικα ρούχα.
Αποφύγετε την εφαρμογή καλλυντικών που παράγουν οσμή, όπως άρωμα/λοσιόν σώματος κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων.

 

Έλεγχος Πληθυσμού

 

Όλα τα κουνούπια θέλουν νερό για να αναπαραχθούν, επομένως οι προσπάθειες ελέγχου του πληθυσμού συνήθως περιλαμβάνουν την αφαίρεση ή αποξήρανση στάσιμων πηγών νερού. Η απεντόμωση κουνουπιών για τη θανάτωση ενήλικων κουνουπιών είναι επίσης μια συνηθισμένη μέθοδος όπως και οι προνυμφοκτονίες στα ύδατα κτλ. Ωστόσο, οι παγκόσμιες προσπάθειες για να σταματήσει η εξάπλωση των κουνουπιών έχουν μικρό αποτέλεσμα και πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη πιθανότατα θα αυξήσει τον αριθμό και το εύρος τους.

 

Παγίδες για κουνούπια

 

Οι παγίδες για κουνούπια μας βοηθούν να ελέγξουμε το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό. Σε συνδυασμό με καθολικό ψεκασμό των γύρω χώρων θα ξεχάσουμε εντελώς το πρόβλημα των κουνουπιών. Οι παγίδες χωρίζονται σε παγίδες εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Προσελκύουν τα κουνούπια κοντά τους με φερομόνες ή με διοξείδιο του άνθρακα ή με λαμπτήρες UV ή με συνδυασμό τρόπων και ανάλογα τη παγίδα μπορεί να τα τραβάει μέσα με ανεμιστήρα και να τα δεσμεύει σε θάλαμο από δίχτυ από τον οποίο δε μπορούν φύγουν ή τα προσελκύουν με λάμπα και κολλάνε και συλλαμβάνονται στη κόλλα πίσω από τη λάμπα. 

Πότε ψεκάζουμε για τα κουνούπια

Η κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε να ψεκάζουμε προληπτικά για τα κουνούπια είναι από την αρχή της άνοιξης με επαναλήψεις ανά 30-40 ημέρες ανάλογα το πρόβλημα. Η απεντόμωση των κουνουπιών γίνεται με ψεκασμό. Με μηχάνημα νεφελοψεκασμού ή ψεκαστήρα χαμηλής πιέσεως. Η απεντόμωση για τα κουνούπια είναι σωστό να γίνεται από αδειούχο επαγγελματία που έχει τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασία και τη γνώση να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα φάρμακα ανάλογα τη περίπτωση. Με τους επαναληπτικούς ψεκασμούς θα δημιουργήσουμε ένα εχθρικό περιβάλλον για τα κουνούπια. Θα προλάβουμε να μη δημιουργηθούν εστίες κουνουπιών στις αυλές μας και θα ελέγξουμε καλύτερα το πρόβλημα.

 

Τιμή για ψεκασμό κουνουπιών

 

Η τιμή για ψεκασμό κουνουπιών είναι σχετική και ανάλογη των τετραγωνικών του κήπου και των προαύλιων χώρων. Για έναν μικρό κήπο μέχρι 100 τ.μ το κόστος μπορεί να κυμαίνεται στα 50 ευρώ περίπου. Για ψεκασμό για κουνούπια σε κήπους 200-300 τ.μ μπορεί να κυμαίνεται στα 120-150 ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί νεφελοψεκαστήρας για το ψεκασμό των κουνουπιών αν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Για μεγαλύτερες επιφάνειες υπολογίζουμε περίπου 350-400 ευρώ ανά στρέμμα. Μιλάμε πάντα για καθολικό ψεκασμό περιμετρικά των κτιρίων, τις μάντρες με τα γειτονικά οικόπεδα, τα δέντρα, τα παρτέρια τους διαδρόμους και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο.