Μαύρα Σκουλήκια Περιγραφή

μαύρα σκουλήκια υγρασίας, ίουλος

Τα μαύρα σκουλήκια είναι χιλιόποδα. Τα χιλιόποδα ως κατηγορία περιλαμβάνουν κυλινδρικά ή ελαφρώς πεπλατυσμένα ασπόνδυλα. Δεν είναι έντομα στην πραγματικότητα, σχετίζονται πιο στενά με τους αστακούς, τις γαρίδες και τις καραβίδες! Η λέξη "χιλιόποδα" σημαίνει "χίλια πόδια" αλλά ενώ τα χιλιόποδα έχουν πολλά πόδια, κανένα από αυτά δεν έχει χίλια. Τα περισσότερα είδη μαύρων σκουληκιών έχουν στην πραγματικότητα λιγότερα από εκατό. Τα σώματα των χιλιόποδων έχουν πολλά τμήματα και κάθε τμήμα έχει δύο σετ ποδιών. Οι χιλιόποδες είναι πολύ διαφορετικές από τις σαρανταποδαρούσες ξαδέρφες τους, οι οποίες έχουν ένα σετ ποδιών ανά τμήμα που προεξέχουν στις πλευρές του σώματος.

Υπάρχουν 7.000 είδη χιλιόποδων στον κόσμο. Τα μικρότερα έχουν μήκος λιγότερο από 2,5 εκατοστά, αλλά το κοινό Spirobolida millipedes  μπορεί να φτάσει σε περισσότερες από 13 εκατοστά. Το ξέρουμε συνήθως με το όνομα σκουλήκι της υγρασίας, ή μαύρο σκουλήκι της υγρασίας, ή ίουλο. Μετά το 2ο έτος της ζωής τους μπορεί να δώσει απογόνους. Τα θηλυκά γεννούν 20 έως 300 αυγά . Τα αποθέτουν μέσα στο χώμα και εκκολάπτονται σε μερικές εβδομάδες υπό ευνοϊκές συνθήκες. Επίσης τα βλέπουμε κυρίως τις βραδινές ώρες. Η κίνηση τους είναι αργή, ενώ όταν αντιληφθούν κίνδυνο κουλουριάζονται. Τρώνε οργανική ύλη σε αποσύνθεση.

 

Εξάπλωση του μαύρου σκουληκιού

Οι χιλιόποδες υπάρχουν σε κάθε μεριά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αλάσκας, Καναδά και Σιβηρίας. Ακόμα και σε απομονωμένα νησιά του Ειρηνικού. Το υγρό έδαφος κάτω από τα σάπια φύλλα που σε αποσύνθεση και τα σάπια ξύλα είναι κατάλληλο πεδίο για τον ίουλο . Τα μαύρα σκουλήκια δεν έχουν κεντρί, ούτε τσιμπάνε ούτε δαγκώνουν για να αποκρούσουν τα αρπακτικά όπως τα πουλιά, τους φρύνους και τα μικρά θηλαστικά. Αντίθετα, έχουν έναν σκληρό εξωσκελετό σαν πρώτη γραμμή άμυνας. Ορισμένα είδη μπορούν να παράγουν υδροκυάνιο, ένα επιβλαβές υγρό που είναι τοξικό για τα μικρά ζώα. Οι χιλιόποδες βρίσκουν μερικές φορές το δρόμο τους προς τα υπόγεια μας και τις αυλές μας, αλλά είναι ως επί το πλείστων αβλαβές για τα σπίτια και τους ανθρώπους.

Διατροφή σκουληκιού της υγρασίας

Οι χιλιόποδες έχουν αργή κίνηση μέσα στο έδαφος. Τρώνε οργανική ύλη, διασπάνε το νεκρό φυτικό ιστό και έτσι αναζωογονούν και λιπαίνουν το έδαφος, όπως κάνουν και οι γαιοσκώληκες. Όταν γίνονται όμως υπερβολικά πολλά,  βλάπτουν τα σπορόφυτα στους κήπους.

Καταγωγή 

Οι χιλιόποδες γεννούν τα αυγά τους στο χώμα κάθε άνοιξη. Όταν οι απόγονοι εκκολάπτονται, έχουν μόνο μερικά ζευγάρια πόδια. Σιγά σιγά όμως μεγαλώνουν και αποκτούν νέα τμήματα και ζευγάρια πόδια μέχρι να ενηλικιωθούν. Ενδιαφέρον είναι ότι καθώς απορρίπτουν τον εξωσκελετό τους για να μεγαλώσουν και να δημιουργήσουν νέο, τα μαύρα σκουλήκια καταναλώνουν τους παλιούς εξωσκελετούς τους, για να αποκτήσουν πίσω πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά. Η διάρκεια ζωής των μαύρων σκουληκιών ποικίλλει ευρέως μεταξύ των ειδών. Κάποια Αφρικάνικα είδη τα έχουν ως κατοικίδια και μπορούν να ζήσουν έως και επτά χρόνια.

Συνήθειες των μαύρων σκουληκιών. Συμβουλές αντιμετώπισης. 

Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τα μαύρα σκουλήκια. Πολλοί άνθρωποι τα βρίσκουν αποκρουστικά και δε τα θέλουν στο χώρος τους. Οι χιλιόποδες όμως δεν δαγκώνουν, δεν τσιμπούν, ούτε προσβάλλουν τα τρόφιμα, το ύφασμα ή το ξύλο. Συνήθως είναι ευεργετικά για τους κήπους, καθώς διασπούν την σάπια φυτική ύλη. Όταν όμως τα βρίσκουμε ενοχλητικά, μπορούμε να ελέγξουμε τον πληθυσμό συλλέγοντας τα φύλα, τα φυτά σε αποσύνθεση και να εξαλείψουμε την υγρασία περιμετρικά του σπιτιού αν αυτό είναι εφικτό. Επίσης ποτίζουμε νωρίς το πρωί το γκαζόν. Ακόμη είναι νυχτόβια. Η εισβολή στα σπίτια παίρνει χώρα κατά τη διάρκεια του Φθινόπωρου και της Άνοιξης όταν και η σχετική υγρασία είναι αρκετά υψηλή. Το Φθινόπωρο βγαίνουν από το χώμα και μεταναστεύουν για να ξεχειμωνιάσουν.  Έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις επίσης βγαίνουν από το χώμα καθώς αυτό έχει κορεστεί από το νερό.


Επαγγελματική αντιμετώπιση για μαύρα σκουλήκια της υγρασίας.

Η αντιμετώπιση των μαύρων σκουληκιών γίνεται με χημικό τρόπο. Με καθολική διαβροχή στα σημεία των προαύλιων χώρων όπου είναι στρωμένα τσιμέντα πλάκες και πλακάκια, αλλά και περιμετρικά των σπιτιών. Επίσης δίνουμε συμβουλές να μαζευτούν τα φύλα με μηχανικό τρόπο τρόπο από τις χωμάτινες περιοχές. Να καθαριστούν τα δέντρα κτλ. Επικοινωνήστε μαζί μας να σας βοηθήσουμε να λύσετε το πρόβλημα με το μαύρο σκουλήκι.