Συνηθη παρασιτα

Τρωκτικά

Είδη
-Ο ποντικός του σπιτιού (Mus Musculus): Το σώμα του φθάνει τα 9cm, έχουν μεγάλα αυτιά και μικρά μάτια. Το τρίχωμά τους είναι ανοιχτό γκρι προς ανοιχτό καφετί, μπορούν να αναρριχηθούν εξαιρετικά καλά και να κολυμπήσουν.

-Ο Νορβηγικός αρουραίος (Rattus Norvegicus): Το βάρος τους είναι περίπου 300gr και το μήκος του σώματός τους μπορεί να φτάσει ως τα 30cm. Βρίσκονται σε υπονόμους, λιμάνια, πλοία, αλλά και σε σπίτια, υπόγεια, αποθήκες κ.α.

-Ο αρουραίος της οροφής (Rattus- Rattus): Το σώμα τους μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 22cm και το βάρος τους τα 200gr. Το τρίχωμά τους είναι σχετικά λείο και απαλό με χρώμα γκρίζο προς μαύρο. Είναι παμφάγοι, πολύ ευκίνητοι, μπορούν να αναρριχηθούν. Βρίσκονται κυρίως στα σπίτια και τις οροφές.

Τα τρωκτικά είναι σε θέση να αναπαραγάγουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και ένα ζευγάρι μπορεί, σε ιδανικές συνθήκες, να παραγάγει περίπου 700 απογόνους στο χρόνο ζωής του.

Μπορούν να ροκανίσουν την μόνωση των ηλεκτρικών καλωδίων προκαλώντας πολυάριθμες πυρκαγιές, πλαστικούς σωλήνες προκαλώντας διαρροές στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης και τις παροχές νερού.

Τα τρία αυτά είδη χαρακτηρίζονται από την τεράστια αναπαραγωγική τους ικανότητα και το ένστικτο κατοικίας που φέρουν. Έχουν καλά αναπτυγμένη όσφρηση, μηδαμινή όραση και ροκανίζουν συνεχώς αντικείμενα για να διατηρήσουν το μέγεθος των δοντιών τους που μεγαλώνουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του. Είναι νυχτόβια, ανθρωποφοβικά και νεοφοβικά.

Μπορούν να μεταδώσουν πολλά νοσήματα. Όπως: Λεπτοσπύρωση, πανώλη, τύφο, σαλμονέλωση, τριχινίαση, τουλαραιμία και τοξοπλάσμωση.

Συνιστούν μια μεγάλη απειλή για την Δημόσια Υγεία και την οικονομία και θα πρέπει να υπάρχει μηδαμινή ανεκτικότητα σε αυτά. Πρέπει πάντα να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα απομάκρυνσής τους.

Καταπολέμηση τρωκτικών

Η μυοκτονία ή τρωκτικοκτονία είναι επίπονη και πολύπλοκη διαδικασία. Θέλει συνεχή προσπάθεια ως προς τον αποκλεισμό τους, τη καθαριότητα του περιβάλλοντος μας και προληπτικά μέτρα παγίδευσης και δόλωσης.

Η ύπαρξη ενός τρωκτικού σηματοδοτεί την ύπαρξη ενός πληθυσμού. Το εξειδικευμένο συνεργείο μας θα μελετήσει τον χώρο θα υπολογίσει πιθανές διαδρομές και θα προτείνει τη καταλληλότερη μέθοδος εξόντωσης.

Τη μυοκτονία συνιστάται να ακολουθήσει απολύμανση (μικροβιοκτονία).

Κατσαρίδες

Ανήκει στη τάξη των Δικτυοπτέρων (Dictyoptera).

Έντομα με ατελή μεταμόρφωση (ημιμετάβολα) που έχουν μόνο τρία στάδια στον βιολογικό τους κύκλο αυτά του αυγού, της νύμφης και τέλειου εντόμου. Τα πιο σημαντικά είδη από πλευράς Δημόσιας Υγείας είναι τα: Blatta Orientalis, Blattela Germanica, Periplaneta Americana και Supella longipalpa.

Είναι νυχτόβια έντομα και κρύβονται σε μέρη υγρά και σκοτεινά (ρωγμές τοίχων, φρεάτια, σωληνώσεις, ντουλάπια, κάτω από ψυγεία κλπ). Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας τις ευνοούν.

Τα στοματικά μόρια της μόρια είναι μασητικού τύπου και είναι παμφάγες. Οι κατσαρίδες επιζούν για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς τροφή, αλλά λιγότερο χωρίς νερό. Η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται μεταξύ 6-18 μήνες.

Μεταφέρουν μικρόβια και βακτήρια που βρίσκονται στο εσωτερικό κι εξωτερικό του σώματός τους. Είναι υπεύθυνες για δηλητηριάσεις, δυσεντερίες, διάρροιες, γαστρεντερίτιδες και αλλεργίες.

Μεταφέρουν τα παθογόνα μηχανικά με τα πόδια και το σώμα τους ή με τα περιττώματα τους και το άδειασμα του περιεχομένου του στομάχου τους.

Απολύμανση για κατσαρίδες

Η καταπολέμηση των κατσαρίδων γίνεται συνήθως με χρήση εντομοκτόνων. Είναι ομως ένα πολύ ανθεκτικό έντομο και συνιστάται εναλλαγή φαρμάκων ώστε να μην προλαβαίνουν να παρουσιάσουν ανθεκτικότητα.

Ο ψεκασμός γίνεται σε σημεία που ζουν και αναπαράγονται και σε πιθανές διαδρομές που ακολουθεί. Τα πιο διαδεδομένα φάρμακα για την αντιμετώπιση τους είναι τα πυρεθροειδή. Πρόκειται για χαμηλής τοξικότητας φάρμακα που και επιδρούν στο νευρικό τους σύστημα. Για την Blattela Germanica χρησιμοποιούμε με μεγάλη επιτυχία ένα ειδικό δόλωμα γέλης το οποίο καταναλώνεται και μεταφέρεται στης φωλιά της.

Κοριοί

Αιμομυζητικά έντομα που τρέφονται αποκλειστικά με αίμα θηλαστικών. Ανήκουν στη τάξη (Hemiptera), του

γένους Cimex lectularius. Το σώμα τους είναι ωοειδές σα φακή με μέγεθός περίπου 7mm.

Ο βιολογικός τους κύκλος ολοκληρώνεται μέσα δύο μήνες και περιλαμβάνει τα στάδια αυγού, νύμφης, και ακμαίου. Κατά τη διάρκεια της ζωής του μπορεί να εναποθέσει 200-500 αυγά τα οποία εκκολάπτονται μέσα 6-17 μέρες, ανάλογα την θερμοκρασία. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η αντοχή τους στην αφαγία. Τα ενήλικα μπορούν να επιζήσουν έως και 12 μήνες χωρίς να τραφούν.

Μπορεί να μείνει ανενεργός στη φωλιά του για πολύ καιρό και να ενεργοποιηθεί όταν αντιληφθεί ξενιστή. Τρέφεται τη νύχτα κατά τη διάρκεια του ύπνου των ξενιστών.

Σημάδια που υποδηλώνουν προσβολή από κοριούς είναι μικρές κηλίδες αίματος στο σημείο του νύγματος, οι σκούροι λεκέδες από τα περιττώματά που αφήνουν στο στρώμα ή άλλες επιφάνειες.

Οι κοριοί μπορούν να είναι φορείς πολλών διαφορετικών παθογόνων που προκαλούν λεϊσμανίαση, τρυπανοσωμίαση, ηπατίτιδα Β κ.α. Προκαλούν επίσης φλεγμονές του δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις και ψυχολογική κόπωση (αυπνίες).

Η παγκοσμιοποίηση ωφελεί τους κοριούς, η μετάδοση τους γίνεται μέσω ταξιδιωτών (ξενοδοχεία, Αirbnb), τις αποσκευές ή τα ενδύματά τους. Επίσης παρατηρούνται σε, στρατώνες και κατασκηνώσεις.

Καταπολέμηση κοριών

Επιβάλλεται σχολαστική καθαριότητα των προσβεβλημένων χώρων και σε όλες τις επιφάνειες και αντικείμενα του δωματίου.

Πλύσιμο ενδυμάτων, υφασμάτων και χαλιών σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 50°C.
Πέταμα αντικειμένων που έχουν δεχθεί μεγάλη προσβολή. Καλή απεντόμωση στο χώρο και στο στρώμα. Οι κοριοί κρύβονται κυρίως μέσα στις ραφές, τις πτυχές και σε σχισίματα των στρωμάτων. Για τη καταπολέμηση τους χρησιμοποιούμε συνδυασμό εντομοκτόνων, με ανάλογη έγκριση, και θερμή μεθόδο.

Οι κοριοί έχουν την ικανότητα να κρύβονται σε σημεία που είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν και χρειάζεται υπομονή γνώση και εμπειρία.