Σκαθάρια

Σκαθάρια ή κολεόπτερα. Υπάρχουν πολλών ειδών σκαθάρια. Πολλά από αυτά τα ονομάζουμε σκαθάρια αποθηκών και τα ξεχωρίζουμε ανάλογα το είδος των προϊόντων που αποθηκεύονται. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εχθρό των αποθηκευμένων προϊόντων γιατί υποβαθμίζουν και καταστρέφουν τα προϊόντα μας.

Σκαθάρι Αλεύρων

σκαθάρι Tribolium Confusum

Tribolium Confusum & Tribolium Castanum

Τα σκαθάρια αυτά προσβάλλουν τα σιτηρά και το αλεύρι, τα δημητριακά, τα μπισκότα, τα φασόλια, τα μπαχαρικά, τα ζυμαρικά, τα μίγματα ζύμης. Τα tribolium είναι τα δυο πιο σημαντικά παράσ

ιτα των αλευρόμυλων.

Διαφέρουν με άλλα σκαθάρια σιτηρών στο ότι μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε πολύ μεγάλους αριθμούς, στους ήδη μολυσμένους κόκκους, αλλά δεν επιτίθενται σε κόκκους απρόσβλητους. Κόκκοι σε σκοτεινά και υγρά σημεία τα έλκουν περισσότερο.

σκαθάρι Tribolium Castaneum

Οι σπόροι που προσβάλλουν γίνονται γκρι. Μπορεί να βρίσκονται σε ρωγμές με προιόν κι να αντέξουν ως την την επόμενη συγκομιδή.

Χρειάζονται θερμές περιοχές για να ζήσουν και επιβιώνουν από 40 ημέρες έως και περισσότερο από τρία χρόνια. Τα αυγά του είναι λευκά μικροσκοπικά. Οι προνύμφες είναι πολύ μικρές μπεζ έως κίτρινο, έως και ανοικτό καφέ και έχουν δυο σκουρόχρωμες προεξοχές στο τέλος του σώματος τους. Στα θερμά μέρη μπορεί να γεννήσουν ως και 5 φορές μες στο χρόνο.

 

σκαθάρι Oryzaephilus Surinamensis

Ψείρα του Σιταριού

Oryzaephilus Surinamensis

Σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού μπορεί να απαντηθεί και η ψείρα του σιταριού η οποία μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλο πλυθυσμό

Είναι καφέ και φέρουν αγκαθάκια στο θώρακα.


Χρειάζεται θερμοκρασίες μεταξύ 20οC και 38 οC και υψηλή σχετική υγρασία 70-90%. Ο βιολογικό του κύκλος είναι γύρω στις 15-20 ημέρες.

Σιταρόψειρα

σκαθάρι Sitophilus GranariusSitophilus Granarious / Sitophilus Oryzae

Πολύ διαδεδομένο είδος και το βρίσκουμε και σε ψυχρά μέρη. Προσβάλει τους σπόρους των σιτηρών στην αποθήκη καθώς επίσης και προϊόντα αυτών όπως ξερό ψωμί, φρυγανιές .

Τα θηλυκά γενούν περίπου 150-200 αυγά στους σπόρους των σιτηρών. Ο ρυθμός που γενούν τα αυγά τους εξαρτάτε από τις συνθήκες και τη σκληρότητα του σπόρου. Τρεις γενιές το έτος. Διάρκεια ζωής 12 μήνες και κάποτε φτάνει τους 30. Το Sitophilus oryzae ζει το πολύ 8 μήνες.

Τα ενήλικα έντομα συγκεντρώνονται στο βάθος του προϊόντος στην αποθήκη ή το σιλό. Αν μείνουν τα σακιά στον ήλιο μπορεί να τα δούμε και πάνω τους.

Η κατά τόπους πολύ υγρασία ευνοεί το μεγάλο πληθυσμό τους τότε ανεβαίνει και η θερμοκρασία από τη δραστηριότητα τους, αναπτύσσονται μύκητες έχουμε δημιουργία συσσωματωμάτων και περεταίρω υποβάθμιση του προϊόντος.

 

Stegobium Paniceum

σκαθάρι Stegobium PaniceumΤο stegobium paniceum είναι και αυτό σημαντικό σκαθάρι . Το παράσιτο αυτό που ζει σε χαποθήηκες με αλεύρι δημητριακά τα μπαχαρικά αλλά δυστυχώς το σκαθάρι αυτό προσβάλλει και άλλα προϊόντα όπως γούνες, δέρματα, βιβλία. Το βρίσκουμε σε πολλούς πεαγγλματικούς χώρους και σπίτια.

Τα ενήλικα φτάνουν τα 2 - 3,5 χιλιοστά. Είναι καφέ χρώμα με σχήμα αυγουλοειδές. Διαθέτουν πτερύγια και μπορούν να πετάξουν. Πάνε προς το φως. Το θηλυκό τοποθετεί τα αυγά του στα τρόφιμα. Η προνύμφη τρώει για αρκετούς μήνες πριν νυμφευθεί. Στο τελικό στάδιο φτιάχνει ένα μεταξωτό κουκούλι και μετά 2 εβδομάδες μετατρέπεται σε ενήλικα. Στα ζεστά μέρη μπορεί να έχουμε έως και 4 γενιές. Αν δούμε τρύπες σε συσκευασίες πρέπει να υποπτευτούμε ότι έχουμε σκαθάρι Stegobium.

Trogoderma Granarium

σκαθάρια Trogoderma GranariumΠολύ καταστροφικό σκαθάρι αποθηκών Αδηφάγο με προτίμηση σε ελαιούχους σπόρους και προϊόντα. Προκαλεί μεγάλη καταστροφή προϊόντων αλλά και σοβαρά αλλεργικά προβλήματα από την κατάποσή ή την εισπνοή των τριχιδιών των προνυμφών του. Το σκαθάρι trogoderma granarium αναπτύσσεται μεταξύ 21-40 C. Οι προνύμφες είναι κιτρινωπό-καφετί και έχουν τρίχες. Μπορεί να μείνουν μακριά από το προϊόν, σε σχισμές και ρωγμές έως και 8 χρόνια.

σκαθάρια Lasioderma SericorneΣκαθάρι του Καπνού

Lasioderma Sericorne

Το σκαθάρι αυτό προσβάλλει κυρίως τα φύλλα καπνού και άλλα προϊόντα του. Προσβάλλει επίσης σπόρους, ξηρά φρούτα, μπισκότα, ξηρά γλυκίσματα, μπαχαρικά, υφάσματα και γουναρικά. Δεν πάει στην υγρασία, θέλει ξηρότητα. Ζει σε ζεστό κλίμα αλλά μπορεί να επιβιώσει και σε θερμοκρασία κάτω των 5 C για ένα μήνα Το θηλυκό σκαθάρι ζει 5-60 ημέρες και γεννά 45-120 αυγά δέκα ημέρες μετά την ενηλικίωσή του

Σκαθάρι του Κήπου
Phluctinus Callosus

σκαθάρια Phluctinus CallosusΤα ενήλικα είναι γύρω στα 7mm. Έχουν χρώμα γκρι-καφέ. Έχουν στρογγυλή κοιλιά με μια γραμμή επάνω της σε σχήμα V. Τα αυγά γεννιούνται φθινόπωρο και εκκολάπτονται σε 10 με 14 μέρες. Οι προνύμφες μπαίνουν στο έδαφος και τρώνε τις ρίζες των φυτών. Αναπτύσσονται των χειμώνα και της άνοιξη.

 Περνούν στο επόμενο στάδιο τον Σεπτέμβριο και τα ενήλικα τέλος βγαίνουν τον Οκτώβριο και ξεκινά από την αρχή ο κύκλος τους. Ως ενήλικα ζουν γύρω στους 6 μήνες. Τα ενήλικα σκαθάρια προσβάλλουν λουλούδια, μπουμπούκια, φυλλώματα και φρούτα. Τρέφονται τη νύχτα, την ημέρα δεν κινούνται. Τα βρίσκουμε κάτω από φύλλα, φλούδες δέντρων κ.λπ.

 

 

Σκαθάρια Yφασμάτων Και Χαλιών

σκαθάρι Anthrenus verbasciΠολύ σημαντικά τα σκαθάρια των χαλιών τρώνε χαλιά υφάσματα και προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας. Οι προνύμφες είναι αυτές που τρώνε τα χαλιά και τα αποθηκευμένα υφάσματα.

Το σκαθάρι των χαλιών έχει πολύ χαρακτηριστικές προνύμφες τριχωτές και άσχημες. Προσβάλουν μόνο τη φυσική τρίχα και νήμα και βαμβάκι. Δεν προσβάλλουν συνθετικές ύλες. Οι προνύμφες του σκαθαριού του χαλιού και του υφάσματος δε βγαίνει πολύ στο φως και προσβάλει τα αποθηκευμένα ρούχα και χαλιά στα σκοτεινά σημεία που τα αποθηκεύουμε.

σκαθάρι Anthrenus flavipes,Είναι πολύ διαδεδομένο σκαθάρι και στην Ελλάδα στα σπίτια το ίδιο συχνά με τους σκόρους. Δε τσιμπάει τον άνθρωπο και δεν πηγαίνει στα τρόφιμα και από όσο γνωρίζουμε δεν μεταφέρει ασθένειες επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Ίσως κάποια αλλεργία και τη ζημιά που κάνει στα υφάσματα και τα χαλιά μας.

 

Κυριότερα είδη σκαθαριών υφασμάτων και χαλιών

  • Anthrenus verbasci,
  • Anthrenus flavipes,
  • Attagenus unicolor

σκαιάρια Attagenus unicolorΚαι τα 4 αυτά είδη Κολεοπτέρων ανήκουν στην οικογένεια Dermestidae. Οι προνύμφες τους τρέφονται με μαλλί, δέρματα, μπαμπάκι, φτερά, γούνες κλπ. Τα ενήλικα τρέφονται με το νέκταρ των ανθέων, γύρη κλπ.

Τα βρίσκουμε σε βιβλιοθήκες, μουσεία, πατάρια, ντουλάπες κτλ.

 

Βιολογικός κύκλος-σκαθάρια των χαλιών

Γεννούν τα αυγά τους σε απομονωμένα σημεία. Το θηλυκό γεννά 50-200 αβγά ανάλογα με το είδος. Οι προνύμφες αναδύονται σε λίγες εβδομάδες. Το στάδιο της προνύμφης έχει διάρκεια 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο. Ανάλογα με τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και τη διαθεσιμότητα σε τροφή. Μετά το στάδιο της προνύμφης το έντομο νυμφώνεται σε κουκούλι. Η μεταμόρφωση σε ενήλικο σκαθάρι διαρκεί μερικές ημέρες.

Απεντόμωση για σκαθάρια υφασμάτων και χαλιών

Γίνεται επιθεώρηση της προσβολής και εκτίμηση της κατάστασης. Τα πιο σκοτεινά σημεία είναι και τα πιο επικίνδυνα για προσβολή. Οι ντουλάπες 

σκαθάρι Anthrenus museorum

επιθεωρούνται με προσοχή.Στη προσβολή από σκαθάρι το τρίχωμα της γούνας ξεκολλάει εύκολα από το ρούχο εάν τραβηχτεί. Οι τσακίσεις στα ρούχα όπως στους γιακάδες των μπορεί να προσβληθούν. Τα χαλιά πρέπει να ελέγχονται. Οι προνύμφες μοιάζουν με σκουληκάκια και είναι γεμάτα αγκάθια και τρίχες που τα κάνει να μην διακρίνονται μέσα στο χαλι. Το χρώμα τους είναι μαύρο καφέ ή κόκκινο πράγμα που κάνει την διάκρισή τους δύσκολη.

Η απεντόμωση του σκαθαριού του χαλιού γίνεται με τη χρήση ενδεδειγμένων εντομοκτόνων. Όσο περισσότερο έχει εγκατασταθεί το σκαθάρι στο χώρο μας τόσο πιο δύσκολη η αντιμετώπιση του. Κάποια χαλιά και υφάσματα θα οδηγηθούν σε καταστροφή. Κάποια θα πλυθούν σε θερμοκρασίες τουλάχιστον 60oC.

Ο υπεύθυνος επιστήμονας καθορίζει το που ακριβώς πρέπει να γίνει η εφαρμογή απεντόμωσης του σκαθαριού του χ

αλιού για τι περίπτωση σας. Ανάλογα τη περίπτωση θα διενεργηθεί υπολλειματικός ψεκασμός ή θα εφαρμοστεί καπνογόνο σκεύασμα. Μπορεί επίσης να προτιμηθεί η λύση του νεφελοψεκασμού.

Ένας πολύ καλός καθαρισμός με ηλεκτρική σκούπα θα πρέπει να έχει προηγηθεί της απεντόμωσης σκαθαριού του χαλιού και γενικά βοηθάει πολύ. Επίσης στις ντουλάπες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά όσο είναι δυνατόν.

Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι τα σκαθάρια μπορεί να αναπτύσσονται σε χώρους όπου κουρνιάζουν πουλιά, τρεφόμενα με φτερά.

Σκαθάρι Φοίνικα

σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineusΤο σκαθάρι Rhynchophorus ferrugineus (κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος - red palm weevil ή κόκκινο σκαθάρι) έχει εξελιχθεί στον σημαντικότερο εχθρό των φοινικοειδών. Εντοπίστηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2005 και προήλθε από την Αίγυπτο.

Το κόκκινο σκαθάρι ανήκει στην τάξη Coleoptera και στην οικογένεια των Curculionidae. Προσβάλλει σοβαρά τους φοίνικες και φτάνει στην ολική καταστροφή τους.

Τα ενήλικα έχουν κόκκινο-καστανό χρώμα, μήκος 35mm περίπου, πλάτος 12mm. Έχουν ευδιάκριτο σχετικά μακρύ ρύγχος. Ο βιολογικός κύκλος στο σκαθάρι φοίνικα είναι τέσσερα στάδια, αβγό, προνύμφη, νύμφη και ακμαίο. Οι προνύμφες μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 50mm! Κάθε προνύμφη κατασκευάζει ένα νυμφικό θάλαμο από τις ίνες των φοινικοειδών.

Τα θηλυκά γεννούν 200-500 αυγά στην κορυφή του φοίνικα (στεφάνη), στη βάση των νεαρών φύλλων και στον κορμό. Τα αβγά θέλουν 2-5 ημέρες να εκκολαφθούν. Οι προνύμφες στο κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα εισχωρούν βαθιά στο εσωτερικό του φοίνικα και φτιάχνουν στοές. Προκαλούν σημαντική ζημιά στη βάση των φύλλων. Τα ενήλικα μεταναστεύουν και σε γειτονικά δέντρα πετώντας.

Σκαθάρια του φοίνικα - Συμπτώματα

Καταστροφή και ξήρανση της νέας βλάστησης (δηλαδή των κεντρικών φύλλων), κάμψη παλαιών φύλλων, που δίνει στο φυτό όψη ανοιχτής ομπρέλας. Οι έντονα προσβεβλημένοι φοίνικες έχουν σημαντική απώλεια φύλλων και ο κορμός σαπίζει. Στο τέλος το δέντρο ξεραίνεται. Δυστυχώς η ζημιά που προκαλείται από τις προνύμφες είναι ορατή πολύ μετά την έναρξη της προσβολής και της εγκατάστασης του σκαθαριού. Όταν τελικά δούμε τα συμπτώματα η ζημιά είναι σχεδόν μη αναστρέψιμη και η καταστροφή του δέντρου είναι προδιαγεγραμμένη. Το θετικό είναι πως συνήθως τα ενήλικα σκαθάρια όσο βρίσκουν τροφή σε ένα δέντρο δε το εγκαταλείπουν να πάνε σε ένα άλλο δέντρο.

Σκαθάρι Φοίνικα – Καταπολέμηση

Όταν το έντομο εντοπίζεται τα βαριά προσβεβλημένα φοινικόδεντρα πρέπει να καταστρέφονται από τη βάση τους. Η καταστροφή γίνεται με φωτιά και πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν στο αρχικό στάδιο της προσβολής.

Πρέπει να πραγματοποιείται χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων στα υγειή και τα ελαφρώς προσβεβλημένα δέντρα. Οι εφαρμογές γίνονται με καθολικούς ψεκασμούς εντομοκτόνων, σε όλο το δέντρο και ριζοποτίσματα. Συχνά ρίχνουμε φάρμακο με σύριγγα σε κάποια σημεία.

Μπορεί να γίνει και βιολογική καταπολέμηση με χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών σκωλήκων.

Τοποθετούνται παγίδες με φερομόνη για τη σύλληψη των ακμαίων εντόμων, περισσότερο για δείκτη και έλεγχος της κατάστασης.

Περιορισμός της μετάδοσης. Κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα.

Πρέπει να αποφεύγεται η μετακίνηση φοινικόδεντρων από περιοχές που έχουν παρατηρηθεί προσβολές.

Επιβάλλεται να γίνεται καθαρισμός των κεφαλών των φοινίκων. Έτσι ώστε να εμποδίζεται η απόθεση και αποσύνθεση των φυτικών υλικών της καφαλής στις μασχάλες των φύλλων, όπου τα θηλυκά αποθέτουν τα ωά τους.

Κλάδεμα από μέσα Δεκεμβρίου ως τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και μειώνεται η κινητικότητα των ενηλίκων. Να μη δημιουργούνται πληγές κοντά στο στέλεχος του φυτού. γιατί στις τομές μπορεί να εναποτεθούν τα αβγά για αυτό κλαδεύουμε σε καιρό που τα ενήλικα δε κινούνται πολύ και μακριά από το κορμό έτσι ώστε αν τοποθετηθούν αβγά στη τομή του φύλλου να μην μετακινηθούν οι προνύμφες στο κορμό.

Επιβάλλονται προληπτικές εφαρμογές φυτοπροστατευτικών αμέσως μετά τα κλαδέματα και 2-3 φορές το χρόνο.

Οι άρρωστοι φοίνικες από μικρόβια και μύκητες είναι περισσότερο επιρρεπείς. Αυτά τα δέντρα καλό είναι να θεραπεύονται πρώτα από τις ασθένειες τους και μετά να εφαρμόζονται εντομοκτόνα.

Συνεχής παρακολούθηση των δέντρων με το μάτι και παγίδες για προσβολές από σκαθάρι του φοίνικα.

Κάψιμο των άρρωστων.

Ειδοποίηση ιδιωτών ή δημόσιων οργανισμών για τα χαλασμένα από σκαθάρι δέντρα τους.

Αγορά φοινικόδεντρων μόνο από φυτώρια που μαζί με το φυτό διαθέτουν και το φυτουγειονομικό του διαβατήριο.

Η διαχείριση του προβλήματος του σκαθαριού του φοίνικα είναι πολύ δύσκολη χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό και δεν έχει εγγυημένα αποτελέσματα.

 

Καταπολέμηση, μέθοδοι εξολόθρευσης. Απεντόμωση σκαθαριών.

Η καταπολέμηση των σκαθαριών εντός σπιτιών και κτιρίων αλλά και σε κήπους, γίνεται με χημική απεντόμωση, με υπολειμματικούς ψεκασμούς με κατάλληλα βιοκτόνα και με κατάλληλη εφαρμογή ανά περίπτωση. Η Αdvance Services εταιρία απεντομώσεων και απολυμάνσεων με έδρα την Αθήνα αναλαμβάνει να σας λύσει το πρόβλημα με σκαθάρια αποτελεσματικά και υπεύθυνα.

Ο τρόπος εργαζόμαστε για τη καταπολέμηση των σκαθαριών αλλά και των υπολοίπων παρασίτων είναι:

  • Επιθεώρηση. Ένας τεχνικός μας επιθεωρεί το χώρο εσωτερικά και εξωτερικά για να εντοπίσει τη προσβολή.
  • Επιλέγεται ο κατάλληλος τρόπος απεντόμωσης για τη περίπτωση σας στις περιοχές εκείνες και στα σημεία που κρίνονται απαραίτητα.
  • Δίνονται συμβουλές αποκλεισμού και τρόποι για να αποτραπεί μελλοντική προσβολή.

 

 

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΣΚΑΘΑΡΙΑ;  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΑDVANCE SERVICES 211 4106126