απολυμανση για κατσαριδες

Απολύμανση για κατσαρίδες

Απολύμανση για κατσαρίδες από την Advance. Διενεργούμε εφαρμογές απολυμάνσεων απεντομώσεων, οποιουδήποτε είδους, σε όλη την Αθήνα. Η τεχνογνωσία μας και τα μέσα που διαθέτουμε μας επιτρέπουν να σας προσφέρουμε ολοκληρωμένη απολύμανση και απεντόμωση για κατσαρίδες και λοιπά έντομα και σας βοηθάμε να διατηρείτε το χώρο σας ασφαλή και υγιή. Αντιμετωπίζουμε κατσαρίδες, ψύλλους, σκώρους, σκαθάρια, ψείρες, σκουλήκια, κουνούπια, μυρμήγκια κτλ. Το κάθε έντομο έχει ανάγκη από τη δική του ειδική εφαρμογή και χρειάζεται γνώση και εμπειρία για να επιλέξει κάποιος το κατάλληλο μέσο και τον κατάλληλο τρόπο. Αφού επιθεωρήσουμε το χώρο σας και εντοπίσουμε το πρόβλημα σας δίνουμε συμβουλές αποκλεισμού και μόνωσης για να μην επαναληφθεί η προσβολή και προχωρούμε σε μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του παρασίτου που σας απασχολεί. Τηλεφωνήστε τώρα στο παρακάτω τηλέφωνο για να κλείσετε το δικό σας ραντεβού απεντόμωσης και ξένοιαστε.

 

Τηλεφωνικό κέντρο

Απολύμανση για κατσαρίδες -Απεντόμωση σπιτιού 

Οι κατσαρίδες είναι έντομα που προκαλούν αηδία στους ανθρώπους. Μετακινούνται και προσβάλλουν οποιαδήποτε περιοχή. Συνήθως σε σχισμές και ρωγμές και σκοτεινά υγρά και ζεστά μέρη. Οι κατσαρίδες υπάρχουν εκατομμύρια χρόνια τώρα μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν χιλιάδες ήδη κατσαρίδας. Αν και εμάς στην Ελλάδα μας απασχολούν μόνο 3 είδη πάρα πολύ.

Η Γερμανική κατσαρίδα, η Αμερικανική κατσαρίδα και Ανατολίτικη κατσαρίδα. Τα ονόματα τους δεν τα πήραν επειδή κατάγονται από εκεί. Συνήθως η ονοματοδοσία δίνεται βάση της περιοχής που πρωτοαναλύθηκε επιστημονικά.

Οι κατσαρίδες ζουν σε κοινωνίες. Συνήθως αν υπάρχει μια κατσαρίδα στο χώρο σας υπάρχουν περισσότερες. Όταν παρατηρήσετε κατσαρίδες θα πρέπει να λάβετε μέτρα για να μην γίνει μεγάλη η προσβολή και ταλαιπωρηθείτε.

Επιστημονικά οι κατσαρίδες λέγονται βλαττοειδή και η κατάταξη τους έχει ως εξής.

Βασίλειο:Ζώα (Animalia
Συνομοταξία:Αρθρόποδα (Arthropoda)
Ομοταξία:Έντομα (Insecta)
Υφομοταξία:Πτερυγωτά (Pterygota)
Ανθυφομοταξία:Νεόπτερα (Neoptera)
Υπερτάξη:Δικτυόπτερα (Dictyoptera)
Τάξη:Βλαττώδη (Blattodea)


Πηγή: el.wikipedia.org

Οι κατσαρίδες θεωρούνται παράσιτα από τον άνθρωπο. Στη φύση όμως παίζει το ρόλο του ανακυκλωτή καθώς τρέφεται με σάπια ύλη.

Δυστυχώς από τη βόλτα τους στα φρεάτια οι κατσαρίδες μπορεί να μας κουβαλήσουν ασθένειες και μικρόβια που τα εναποθέτουν στα τρόφιμα μας αν περάσουν από πάνω τους. Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικές διαταραχές, αλλεργίες, δηλητηριάσεις κτλ. Χώροι που χειρίζονται μεγάλες ποσότητες τροφίμων αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με κατσαρίδες για αυτό και εκεί γίνονται πιο συστηματικά εφαρμογές απεντόμωσης.

Κατσαρίδες και Βασικά χαρακτηριστικά

Πως μοιάζουν οι κατσαρίδες;

Εμφάνιση: Το χρώμα που έχουν οι κατσαρίδες μπορεί να είναι από πού ανοιχτό καστανό μέχρι σχεδόν μαύρο. Οι κατσαρίδες μπορούν να φτάσουν εως και 5 εκατοστά σε μήκος. Υπάρχουν τροπικά είδη που μπορεί να φτάσουν να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες. Οι κατσαρίδες έχουν έξι πόδια όπως όλα τα έντομα, δύο κεραίες και κάποιας ήδη φέρουν φτερά. Δεν έχουν βέβαια ικανότητα να πετούν και οι πτήσεις που κάνουν είναι περισσότερο αιώρηση.

Είσοδος κατσαριδών: Οι κατσαρίδες μπαίνουν στο σπίτι σας μέσα από ρωγμές, οπές αερισμού, τρύπες αποχετεύσεις, φρεάτια και τις σωλήνες της αποχέτευσης. Μπορούν επίσης να ταξιδέψουν μες στο σσπίτι με κούτες και διάφορα άλλα αντικείμενα ή συσκευές.

Κατσαρίδες στο σπίτι: Η κατσαρίδες χρειάζονται ζέστη και υγρασία και τροφή. Τα σπίτια που έχουν σχεδόνο όλο τον χρόνο σταθερή θερμοκρασία είναι ιδανικά για την επιβίωση της κατσαρίδας.  

Αναπαραγωγή της κατσαρίδας: Η κατσαρίδα αναπαράγεται πολύ γρήγορα. Όταν γεννάει η κάθε κάψα μπορεί να περιέχει ως και 40 αυγά μέσα οπότε ο πολλαπλασιασμός τους είναι ραγδαίος. 

Νυχτόβια: Η κατσαρίδα είναι νυκτόβια και βγαίνει συνήθως όταν εμείς έχουμε πάει για ύπνο. Για αυτό πρέπει να έχουμε κλειστά τα πατζούρια πριν τη δύση του ηλίου για να μην μας έρθουν απέξω τις ώρες που κυκλοφορούν. 

Αλλεργίες / άσθμα: Οι κατσαρίδες όπως και άλλα έντομα μπορεί να μας προκαλέσουν αλλεργίες στο αναπνευστικό ή στο δέρμα με τις εκδύσεις τους. 

Χρήση εντομοκτόνων/ Ανθεκτικότητα: Οι κατσαρίδες έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα κοινά εντομοκτόνα για αυτό και χρειάζεται εφαρμογή επαγγελματικών βιοκτόνων για καλύτερη αντιμετώπιση τους. Επίσης χρειάζεται εναλλάγη των φαρμάκων για αποφυγή περαιτέρω ανθεκτικοτήτων.

Απολύμανση για κατσαρίδες. Γιατί είναι αναγκαία η απολύμανση για κατσαρίδες ;
Η σημασία της απολύμανσης για κατσαρίδες για τη δημόσια υγεία.

Απολύμανση για κατσαρίδες γιατί εκτός από το αντιαισθητικό για τον άνθρωπο θέαμα οι κατσαρίδες είναι γνωστοί φορείς μικροβίων που προκαλούν επικίνδυνες ασθένειες για τον άνθρωπο όπως η σαλμονέλωση. Έρευνες έχουν δείξει ότι μεταφέρουν μεγάλο αριθμό βακτηρίων και μυκήτων αλλά σχετίζονται και με τη μετάδοση ιώσεων με σοβαρές επιπτώσεις για τον άνθρωπο. Δύναται να μολύνουν με παθογόνους μικροοργανισμούς τα τρόφιμα, και μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος. Με τις εκδύσεις τους, αλλά και τα αποχωρήματα τους είναι υπεύθυνες για αλλεργίες, δερματίτιδες, κνησμό κ.ά. Όλα τα παραπάνω καθιστούν απαραίτητη την απεντόμωση - απολύμανση για κατσαρίδες των χώρων που ζούμε.

Οι Κατσαρίδες είναι από τα κοσμοπολιτικά έντομα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στην Ελλάδα, δραστηριοποιούνται την νύχτα και κρύβονται την ημέρα. Ζουν ομαδικά σε μέρη που μπορούν να βρουν φαγητό. Κατά την ημέρα οι κατσαρίδες κρύβονται σε ρωγμές και σχισμές στα τούβλα στους τοίχους, πίσω από τα έπιπλα, στις σωλήνες της αποχέτευσης και τα φρεάτια. Είναι παμφάγα έντομα και έχουν τρία στάδια ανάπτυξης: αυγό- νύμφη- ενήλικο. Κατά την απολύμανση για κατσαρίδες ψάχνουμε να εντοπίσουμε το χώρο συνάθροισης τους αλλά και πτυχές ρωγμές από τις οποίες θα μπορούσαν να εισέλθουν στο χώρο.

Απεντόμωση για Κατσαρίδες Αθήνα, Χαλάνδρι, Καλλιθέα

Απολύμανση για κατσαρίδες. Τα κυριότερα είδη κατσαρίδας στη χώρα μας

Blattella germanica ( η γερμανική κατσαρίδα)

Είναι ίσως το σημαντικότερο είδος που βρίσκουμε κατά την απολύμανση για κατσαρίδες. Είναι το πιο κοινό αλλά και το πιο ενδιαφέρον στην καταπολέμηση του. Τα ενήλικα έντομα έχουν μέγεθος 13-16mm και χρώμα ανοιχτό καφέ. Σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη που αναφέρθηκαν, είναι το είδος κατσαρίδας που γεννάει περισσότερο από όλα. Μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τους 12 μήνες ζωής. Τα αυγά του είναι μέσα σε σάκους που τους εναποθέτει το θηλυκό. Μπορεί να δώσει και τα 30-40 αυγά. Η αναπαραγωγή συνεχίζεται για όλο το έτος και γεννούν 3-4 φορές το χρόνο. αλλά ευνοείται ιδιαίτερα από το υγρό και θερμό περιβάλλον. Συχνότερα εμφανίζονται σε μέρη που υπάρχουν τρόφιμα όπως η κουζίνα, αποθήκες τροφίμων, εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων. Η απολύμανση της γερμανικής κατσαρίδας γίνεται κυρίως με gel.

Blatta orientalis ( η ανατολική κατσαρίδα)

Τα ενήλικα έχουν μέγεθος 25mm περίπου και το χρώμα τους είναι μαύρο γυαλιστερό ως καφέ. Ζει έως και τα 2 χρόνια και γεννάει ως 18 φορές στη ζωή του, δηλαδή έως και κάθε 1,5 μήνα από 10 αυγά. Η ανατολική κατσαρίδα συναντιέται στα απορρίμματα, υπόγεια, αεραγωγούς και αποχετεύσεις, φρεάτια . Μπορεί να αναρριχηθεί στους ανώτερους ορόφους από σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης. Η απολύμανση της ανατολίτικης κατσαρίδας γίνεται με ψεκασμό.

Periplaneta americana (η λεγόμενη αμερικανική κατσαρίδα)

Είναι η κατσαρίδα που κυριαρχεί στην Ελλάδα και το έντομο για το οποίο καλούμαστε συχνότερα για απεντόμωση απολύμανση για κατσαρίδες. Τα ενήλικα φτάνουν τα 34-53mm σε μέγεθος και είναι και η μεγαλύτερη από αυτές που μας απασχολούν. Το χρώμα της είναι κοκκινωπό καφέ. Μπορεί να πετάξει έως κάποια μέτρα. Γεννάει και αυτή κάθε 45 ημέρες. Τη κατσαρίδα αυτή τη συναντάμε σε κατοικίες, σε χώρους διαχείρησης τροφίμων όπως, εστιατόρια, φούρνους, μανάβικα,χασάπικα αλλά και δημόσιους χώρους, νοσοκομεία. Την ημέρα κρύβεται σε σχισμές και σκοτεινά σημεία. Η απολύμανση της αμερικάνικης κατσαρίδας γίνεται με ψεκασμό.

 

Απολύμανση για Κατσαρίδες, Αντιμετώπιση-Καταπολέμηση

Πρόληψη: Πολύ σημαντική η απολύμανση για κατσαρίδες, η καλή καθαριότητα και ο συνεχής έλεγχος των κτιρίων για σημεία που μπορούν να αποτελέσουν είσοδο και σε δύσβατα σημεία που δεν υπάρχει συχνή δραστηριότητα του ανθρώπου ελέγχουμε αν υπάρχει δραστηριότητα. Είναι απαραίτητο να παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στον απολυμαντή σε όλο το κτίριο. Τα τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται με επιμέλεια και τα σκουπίδια να απομακρύνονται καθημερινά. Τα φρεάτια να είναι συντηρημένα και να γίνονται τακτικές απεντομώσεις και απολύμανση για κατσαρίδες με εγκεκριμένα βιοκτόνα. Τρύπες και σχισμές στο κτίριο που μπορούν να γίνουν πύλες εισόδου για κατσαρίδες πρέπει να κλείνονται με σίτες ή αδρανή υλικά (γύψος).

Παρακολούθηση: Πολύ σημαντικό κομμάτι των ενεργειών μας κατά την απολύμανση για κατσαρίδες. Ελέγχουμε σε καθημερινή βάση όλους τους χώρους μας. Τοποθετούμε και ειδικές παγίδες αν χρειαστεί προκειμένου να ελέγξουμε την ύπαρξη τους. Οι κατσαρίδες κρύβονται την ημέρα, για αυτό οι παγίδες λειτουργούν καλά τη νύχτα που οι κατσαρίδες δραστηριοποιούνται ενώ εμείς κοιμόμαστε. Οι παγίδες θα αποκαλύψουν αν έχουμε πρόβλημα με κατσαρίδες οπότε και θα προχωρήσουμε σε απολύμανση για κατσαρίδες.

Αντιμετώπιση-καταπολέμηση-απολύμανση για κατσαρίδες: Στα σημεία που εντοπιστούν κατσαρίδες γίνεται απευθείας υπολειμματικοί ψεκασμοί με εντομοκτόνο επαφής. Το φάρμακο θα πρέπει να παραμείνει για καιρό για να εξοντωθεί κάθε νέο άτομο που θα έρθει σε επαφή με την ψεκασμένη επιφάνεια.

Σε χώρους όμως όπου ο ψεκασμός είναι αδύνατος όπως σε έναν ηλεκτρολογικό πίνακα ή σε ένα χώρο τροφίμων η απολύμανση για κατσαρίδες γίνεται με τοποθέτηση ειδικού δολώματος σε μορφή πήγματος, γέλης (gel). Επιπροσθέτως σε οικίες, ιδιαίτερα για τη γερμανική κατσαρίδα, απαιτείται η εφαρμογή πήγματος σε πιθανές εστίες.

Τα επαγγελματικά φάρμακα που χρησιμοποιούμε στην απολύμανση για κατσαρίδες είναι εγκεκριμένα από το ΥΠΑΑΤ  και είναι απολύτως ασφαλή αν εφαρμοστούν από επαγγελματίες που ξέρουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν. Είναι άοσμα, δε λερώνουν και προσφέρουν προστασία για τουλάχιστον 3 μήνες από την εφαρμογή τους.

Κίνδυνοι από την κατσαρίδα

  • Μπορεί να μολύνουν τα τρόφιμα με σαλμονέλα και να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και άλλες ασθένειες.
  • Τα κύτταρα από τις απεκδύσεις των κατσαρίδων όταν αλλάζουν εξωσκελετό, τα νεκρά σώματα τους και περιττώματα μπορεί να προακλέσουν αλλεργίες αναπεντυστικές και δερματικές.
  • Μετάδοση ασθενειών, και μεταφορά βακτηρίων και ιών από υπονόμους στα σκεύη και τα τρόφιμα.
  • Βλάπτουν τη φήμη της επιχείρησης. Η εμφάνιση των κατσαρίδων δημιουργούν αποκρουστική εντύπωση που δύσκολα αναστρέφεται. 
  • Προκαλούν δυσάρεστες οσμές και υποβάθμιση του περιβάλλοντος που διαβίουν.  

 

Facts για τις κατσαρίδες.

Γιατί προτιμούν τη ζέστη

Οι κατσαρίδες προτιμούν τα ζεστά μέρη, γιατί είναι ψυχρόαιμα όντα. Όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές μετακομίζουν σε πιο θερμά μέρη χαμηλά στους αγωγούς. Για αυτό δεν τις βλέπουμε όταν κάνει κρύο.

Γιατί πάνε στα υγρά μέρη;

Οι κατσαρίδες έχουν μεγάλη ανάγκη για νερό. Η κατσαρίδα αντέχει χωρίς νερό τμόνο λίγες ημέρες γι’ αυτό και θα βρίσκεται πάντα κοντά σε κάποια πηγή νερού.

Είναι επικύνδυνες οι κατσαρίδες;

Οι κατσαρίδες είναι επικίνδυνες μόνο για τη πρόκληση αλλεργιών και δηλητηριάσεων. 

Πόσο γρήγορα πολλαπλασιάζονται οι κατσαρίδες

Οι γερμανικές κατσαρίδες μπορούν να παράγουν έως οκτώ κάψουλες αυγών κατά την ενηλικίωση. Συνήθως γεννούν μια νέα κάψα με 40 αυγά κάθε 4-6 εβδομάδες. Η κάψα της κατσαρίδας χρειάζεται περίπου 15-28 ημέρες για να εκκολαφθει. Η κατσαρίδα ζει έως 1 έτος περίπου.

Είναι επικύνδυνη η απεντόμωση για κατσαρίδες;

Εφόσον τηρούνται οι οδηγίες του γεωπόνου είναι απολύτως ασφαλής. Μετά τον ψεκασμό χρειάζεται ένας καλός αερισμός για να απομακρυνθοούν τα σταγονίδια από τον αέρα. Τα κατοικίδια να λείπουν η να βρίσκουνται σε άλλο χώρο μέχρι να γίνει ο αερισμός και να στεγνώσουν καλά οι επιφάνειες. 

Πού κρύβονται οι κατσαρίδες συνήθως;

Η κατσαρίδα πάει στα ζεστά και υγρά μέρη όπως το μοτέρ του ψυγείου , στο φούρνο ή και στο πλυντήριο πιάτων. Κρύβονται σε ρωγμές ή στα φρεατια. Μπορεί να τις δείτε στο φούρνο μικροκυμάτων και τη καφετιέρα.