Οι σφήκες

 

σφηκα vespula vulgaris, σφιγγα, waspΟι σφήκες, Vespula vulgaris, γενικά έχουν κακή φήμη και μας φέρνουν δυσάρεστες σκέψεις. Όμως, παρά την περιστασιακή επιθετικότητά τους, αυτά τα έντομα παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα καθώς είναι ωφέλιμα έντομα. Ωφέλιμα λέμε τα έντομα που είναι θηρευτές. Δηλαδή τρώνε άλλα έντομα ελέγχοντας τον πληθυσμό τους. Υπάρχουν πάνω από 5.000 είδη σφηκών στο κόσμο. Περιλαμβάνουν μια τεράστια ποικιλία μοναχικών και κοινωνικών ειδών. Στη πλειονότητα τους τρώνε έντομα ή αραχνοειδή. Είναι κοινωνικό είδος. Οι αποικίες κοινωνικών σφηκών θεωρούνται μεγάλο πρόβλημα στα σπίτι και τα κτίρια. Αυτό γιατί συχνά φωλιάζουν στα κτίρια μας και μας επιφέρουν επώδυνα τσιμπήματα όταν πλησιάσουμε. Ωστόσο, παρά τη δυσφορία μας, το οικοσύστημα στην πραγματικότητα χρειάζεται τα συγκεκριμένα έντομα.

 

Φυσικός έλεγχος παρασίτων

 

Οι σφήκες όσο και να μας φαίνεται περίεργο είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Χωρίς τις σφήκες, ο κόσμος θα μπορούσε να κατακλυστεί από αράχνες και έντομα. Κάθε καλοκαίρι, οι  σφήκες αιχμαλωτίζουν εκατομμύρια έντομα, όπως κάμπιες και πράσινες μύγες. Όμως οι ενήλικες σφήκες τρώνε μόνο σάκχαρα, και κυνηγούν έντομα για να ταΐσουν τους απογόνους τους. Επίσης μπορούμε να πούμε οι σφήκες είναι γενικά αρπακτικά της κορυφής της τροφικής αλυσίδας. Οι σφήκες είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για τα εγγενή οικοσυστήματα τους λόγω της τεράστιας ποσότητας εντόμων που αιχμαλωτίζουν. Αλλά οι αδηφάγες ορέξεις τους μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα εάν ένα είδος εξαπλωθεί ή εισαχθεί σε νέες περιοχές και ο αριθμός τους δεν τεθεί υπό έλεγχο.

 

Τι τρώνε οι σφήκες;

 

σφηκα/σφιγγα vespula germanicaΕίπαμε ότι οι ενήλικες σφήκες δεν τρώνε το θήραμα που σκοτώνουν - το ταΐζουν στα μικρά τους. Τα κοινωνικά είδη αιχμαλωτίζουν έντομα, τα κόβουν σε μικρότερα κομμάτια και τα μεταφέρουν σε μέρη πίσω στη φωλιά τους. Υπάρχουν σχεδόν 5.000 είδη σφήκας παγκοσμίως. 

Οι ενήλικες σφήκες τρώνε μόνο σάκχαρα. Στην άγρια φύση, τα σάκχαρα προέρχονται από το νέκταρ των λουλουδιών και το μελίτωμα που παράγεται από τις αφίδες. Οι προνύμφες της σφήκας παράγουν επίσης ένα ζαχαρούχο υγρό που το καταναλώνουν οι ενήλικες. Οι σφήκες δεν ζουν πολύ, επομένως δεν θέλουν πολύ πρωτεΐνη. Τρώνε κυρίως υδατάνθρακες.

 

Επικονιαστές κατά λάθος

 

Όταν ψάχνουν για νέκταρ, μπορούν να γίνουν κατά λάθος επικονιαστές ενώ ταξιδεύουν από φυτό σε φυτό μεταφέροντας γύρη. Αν και η συμβολή τους στην επικονίαση μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική όσο των μελισσών, οι σφήκες  παίζουν πολύτιμο ρόλο και στην επικονίαση. Οι σφήκες είναι οι ίδιες επίσης πηγή τροφής για άλλα ζώα - συμπεριλαμβανομένων άλλων σφηκών (Vespa crabro). Η Vespa Crabro θα τεμαχίσει και θα ταΐσει τις προνύμφες της με την σφήκα vulgaris ή germanica μεταξύ όλων των άλλων εντόμων.

 

Πού πάνε οι σφήκες το χειμώνα;

 

σφηκα/σφιγγα vespula grabroΗ ζωή των σφηκών υπαγορεύεται από τις εποχές. Θέλουν μεγάλες ποσότητες εντόμων για να ταΐσουν τα μικρά τους, επομένως είναι ενεργές μόνο τους θερμότερους μήνες, όταν η τροφή είναι άμεσα διαθέσιμη. Οι εργάτριες σφήκες πεθαίνουν αργά το φθινόπωρο, ενώ τα νέα θηλυκά πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Έτσι περνούν τους κρύους μήνες σε προστατευμένες περιοχές όπως πατάρια, υπόγεια και λαγούμια ζώων. Όσες επιβιώνουν όταν ο καιρός ζεστάνει σχηματίζουν νέες αποικίες. Αφού χτίσει μια μικρή φωλιά, η νέα βασίλισσα γεννά τα αυγά των πρώτων εργατών. Καθώς η αποικία αυξάνεται σε μέγεθος, αυξάνεται και η ικανότητα του εργατικού δυναμικού να αναζητά τροφή και να ταΐζει τα μικρά, διατηρώντας έτσι έναν δυναμικό κύκλο ανάπτυξης.


Που τις βρίσκουμε;

 

Οι σφήκες ευδοκιμούν στα σπίτια, στα υπόστεγα, στα μπαλκόνια και τις σοφίτες, τα υπόγεια και τις αποθήκες. Έτσι λοιπόν γίνονται μεγάλο πρόβλημα ειδικά όταν η αποικία γίνεται αρκετά μεγάλη. Ειδικά στην Ελλάδα όπου οι χειμώνες είναι σχετικά πιο ήπιοι, οι αποικίες μπορούν να γίνουν αρκετά μεγάλες. Επιπλέον σε περιοχές του κόσμου όπου είναι ζεστές όλο το χρόνο οι αποικίες είναι τεράστιες. Τέλος στην Αυστραλία έχουν βρεθεί τεράστιων διαστάσεων αποικίες, ευτυχώς όχι σε σπίτι, όπου μπορεί να υπάρχουν έως και δύο εκατομμύρια εργάτισσες.

 

Γιατί τσιμπάνε οι σφήκες;

 

Οι σφήκες χρησιμοποιούν το δηλητηριώδες τσίμπημα τους για να υποτάξουν το θήραμα και να υπερασπιστούν τη φωλιά τους. Το χρησιμοποιούν βεβαίως και για να αμυνθούν όταν νιώθουν άμεσο κίνδυνο. Τότε μας τσιμπούν καθώς μας βλέπουν ως πιθανή απειλή, ακόμα κι αν δεν την αποτελούμε πραγματικά. Σε αντίθεση με τις μέλισσες, οι σφήκες δεν χάνουν το κεντρί τους όταν μας τσιμπούν και δεν πεθαίνουν. Οι μέλισσες θυσιάζουν τη ζωή τους όταν τσιμπήσουν γιατί το κεντρί τους έχει αγκαθάκια και αγκιστρώνεται στο δέρμα μας και το χάνουν μαζί με τα σωθικά τους. Οι σφήκες έχουν λείο κεντρί και όταν τσιμπούν τραβάνε πίσω το κεντρί από δέρμα μας και φεύγουν. Επίσης αν τους τελειώσει το δηλητήριο, απλώς παρασκευάζουν νέο.

 

Κοινές σφήκες στην Ελλάδα.

 

Η κοινή σφήκα που βλέπουμε στην Ελλάδα αλλά και αλλού είναι η Vespula vulgaris. Επίσης συναντάμε την γερμανική σφήκα Vespula germanica. Αυτά τα είδη είναι πολύ παρόμοια σε μέγεθος και χρώμα, κίτρινο και μαύρο. Επίσης συναντάμε σχεδόν με την ίδια συχνότητα την ευρωπαϊκή σφήκα Vespa crabro. Αυτή είναι αρκετά κοινή στη μεσόγειο. Κανονικά είναι περισσότερο δασικό είδος αλλά τη βλέπουμε πολύ και στις πόλεις. Η ευρωπαϊκή σφήκα είναι η μεγαλύτερη από τις κοινωνικές σφήκες. Το σώμα τους είναι επίσης κίτρινο μαύρο. Τέλος έχει και το πιο δυνατό τσίμπημα. Η περιοχή που θα τσιμπήσει πρήζεται για ώρες.  Αν και οι σφήκες μας κάνουν να δυσανασχετούμε τους καλοκαιρινούς μήνες αυτά τα έντομα διαδραματίζουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της αρμονίας στο οικοσύστημα. Σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς αυτόν τον τόσο σημαντικό παράγοντα.

 

Σφήκες Απεντόμωση.

 

Η  Απεντόμωση της σφήκας από την Αdvance Services εντός σπιτιών και κτιρίων γίνεται συνήθως με χημικό τρόπο, με υπολειμματικούς ψεκασμούς, νεφελοψεκασμούς με τα κατάλληλα βιοκτόνα σκευάσματα. Η Αdvance Services εταιρία απεντομώσεων και απολυμάνσεων με έδρα την Αθήνα αναλαμβάνει να σας λύσει το πρόβλημα με τις σφήκες αποτελεσματικά και υπεύθυνα.

Ο τρόπος που εργαζόμαστε για τη καταπολέμηση της σφήκας αλλά και των υπολοίπων παρασίτων είναι:

  • Επιθεώρηση. Ένας τεχνικός μας επιθεωρεί το χώρο εσωτερικά και εξωτερικά για να εντοπίσει τη προσβολή.
  • Προτείνουμε το κατάλληλο τρόπος απεντόμωσης για τη περίπτωση σας.
  • Δίνουμε συμβουλές αποκλεισμού και προετείνουμε τρόπους για να αποτραπεί μελλοντική προσβολή.

 

ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΣΦΗΚΕΣ/ΣΦΙΓΓΕΣ;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΑDVANCE SERVICES 211 4106126